Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom vill vara mer på sjön

/

Från IT till apa. Det steget tog dagens jubilar den 1 april 2000 och han har inte ångrat det speciellt många gånger.

Annons

– Ett jättesteg att ta kan tyckas men både Alfaskop (varifrån han kom, reds anmärkning) och Furuviksparken handlar om människor, marknad och försäljning, säger Tom Widorson som fyller 50 år i dag.

Han kom till en nedläggningshotad anläggning med ett enda uppdrag – att vända röda siffror till svarta. Sedan skulle parken säljas tyckte kommunen.

Tre år senare var det gjort. 2003 gick Furuviksparken med vinst för första gången i kommunens historia.

– Besökssiffrorna ökade och det var ordning på ekonomin, säger Tom Widorson. Men jag kände att det inte gick att sälja. Det fanns så mycket känslor, speciellt mot djursidan och det kändes inte rätt mot personalen.

Men att köra vidare var inget alternativ. Då kom frågan om att köpa parken. Han ville köpa tillsammans med personalen men fick nej. Kommunen ville ha ett tydligt ägarskap. Då köpte han själv och delade sedan med personalen.

Det blev några tuffa år. Det anrika gästgiveriet brann ner 2004 och det fanns inga pengar till att bygga upp det igen, bland annat på grund av myndighetskrav.

– Det var sex–sju miljoner som vi inte hade. Men försäkringsbolaget delade vår vision om parken och kontantreglerade ersättningen. Då byggde vi Cirkusrestaurangen och Furuviks brygga i stället.

– Och sedan har det gått bättre, och bättre, och bättre.

Sedan den 1 juli förra året ägs Furuviksparken av Parks & Resorts som också äger Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland. Köpet har bara varit positivt, allra mest för det faktum att Furuvik attraherade Sveriges största nöjesparksägare.

– Personalen har också gjort resan, säger Tom Widorson. Men det har varit riktigt tuffa år. Nu har de fått uppskattning för sitt jobb och dessutom en slant.

Tänker du sitta kvar som VD?

– Visionen var att jag skulle sitta säsongen ut. Men under hösten var alla nöjda och det var roligt att jobba så då fortsatte vi. Och på den vägen är det.

Vart går du helst till i parken?

– Orangutangerna är mina favoritdjur. Det är välkänt. Men har jag en ledig timme åker jag ut till Furuskär.

Furuviksparken har blivit Tom Widorsons liv – och familjens. I fem år bodde de till och med i parken. Det var bekvämt med bara 100 meter till jobbet och att alltid vara tillgänglig när barnen kom från skolan. Men också larm på nätterna, ingen uteplats, parkljudet och fenomenet att någon plötsligt kikade in genom fönstret eller bara klev på.

– Det gällde att låsa, konstaterar han.

Sedan i januari bor familjen i lägenhet i Gävle och Tom kan stämpla ut när han kommer hem.

Sommarsemester har inte varit möjligt för familjen Widorson. Parksäsongen är cirka 90 dagar och det gäller att vara på plats. De har en stuga på Iggön där de försöker vara och då händer det att Tom Widorson tar båten till jobbet. Fast i ärlighetens namn har det inte blivit så många gånger som han önskat. Båt och hav är nämligen något han vill ha mycket mera av.

– Vintern är vår tid, säger han. Efter julmarknaden försöker familjen åka bort lite längre tid. Jag tycker om att åka utför så det gör vi också.

Vad gör du om tio år?

– Då sitter jag inte här! Jag skulle vilja dela med mig av min erfarenhet till unga, nya spännande företag. Sitta i styrelser. Då äger jag min agenda och kan vara mer på sjön.

Mer läsning

Annons