Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningen får Wanja att må bra

/
  • Wanja Sjödin är van att posera.
  • 1972 på Aludden med sina döttrar. Pia född 1967 och Jessica 1972.
  • 1996. I Gambia har hon haft ett fadderbarn och varit där många gånger. Här fyllde hon 60 år och besökte en familj, där hon övervakade matlagningen, som skedde över öppen eld. El fanns inte.

Wanja Sjödin tycker inte att födelsedagen i dag är något att fira, men kommer nog inte undan familjens uppvaktning.

Annons

Redan andra advent tjuvstartade firandet med att döttrarna med respektive bjöd henne på Fitnessfestivalen i Göteborg och hon har fått en bil av maken. Nu är hon med honom och döttrarna och deras familjer i Egypten.

– Jag får fira att jag mår bra.

Det är träningen som får henne att känna sig långt yngre än de 75 folkbokföringen anger säger hon, den och att hon äter lagom mycket av vanlig mat och inte en massa sött.

Hon tränar alla veckans dagar utom söndagar under åtta månader, springer två gånger i veckan i Hemlingby och går på gymmet fyra dagar. Övriga fyra månader nöjer hon sig med vardagsmotionen hon får vid sommarstället på Norrlandet.

Även om kroppens kondition är viktig för henne oroar hon sig inte för den dagen träningsresultaten inte pekar uppåt.

Hon tycker att åldern placerar henne i ett fack där hon inte känner sig hemma. Hon ville inte bli tillfrågad om att köpa stödstrumpor eller lyssna på dragspel när jazz är favoritmusiken.

– 75 år, då är man verkligen i tantåldern, men jag känner mig inte som en tant.

Ålder är inget hinder för träning, men Wanja Sjödins kroppskrafter har väckt uppmärksamhet både i Sverige och internationellt efter ett reportage i den norska tidningen Verdens Gang. Hon har vänner på Facebook och Youtube från hela världen numera och hennes bild sitter uppe som inspiration på gym här och var. Det är hon glad för.

– Det är bra om de får upp ögonen för att de kan träna när de är gamla. Att folk förstår att man kan må så bra av att träna.

Själv upptäckte hon rörelseglädjen i 40-årsåldern, som motvikt till det stillasittande arbetet på bank. Innan dess handlade sport om att titta på hockey. Sympatierna väger jämt mellan Brynäs och Luleå, där hon växte upp.

Blivande maken Kurt träffade hon på dans hemma i Luleå, och flyttade till honom i Gävle som 19-åring. Då hade hon hunnit med ett år på textillärarutbildning i Kristinehamn och en för sen ansökan till Konstfack innan hon hamnade i bankvärlden. Sitt konstnärliga intresse har hon fått utlopp för vid symaskinen och staffliet. Nu har hon slutat sy kläder och måla gouache och fotograferar i stället.

– Jag redigerar i datorn, gör bildspel och filmer med musik.

Hon plåtar killar och tjejer poserande på gymmet, men hittar också gärna motiv i skogen. Hon mår bra när hon är ute i naturen och har alltid ögonen öppna för växter. Numera tycker hon att de är vackrast där de står, men i sommarhuset ligger det prydligt ordnade herbariet med över 500 pressade växter, de äldsta från då hon var i tolvårsåldern.

Ett djurintresse har hon också med sig sedan barndomen, då mamma hade schäfer- och pekingeskennel. Wanja Sjödin har haft hund tidigare och dotterns huskatt och Birmakatt under 14 somrar. Nu lånar hon en annan katt på sommaren. Vintertid matar hon fåglar, räven och mössen vid stugan.

Till livets glädjeämnen hör också att dansa och någon gång i månaden kryssar de för dansmusiken.

– Nu är vi ett välkänt danspar på båtarna över Östersjön.

Mer läsning

Annons