Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Bosse har spelat i 60 år

/

Bosse Tigrén i Hofors firar 60 år som jazzmusikant. Enligt en egen sammanställning har han spelat med 542 musiker under årens lopp.

Annons

– Jag kommer på nya hela tiden, i dag kom jag på tre, säger han.

Det är en lång och gedigen karriär som jazzklarinettist som Bosse Tigrén kan se tillbaka på. Trots det kan han ha det bästa kvar. På måndag spelar han i London tillsammans med Englands kanske främste swingtrumpetare Enrico Tomasso, detta som gästsolist under en konsert vid Hyde Park.

– Mitt mest prestigefyllda gig någonsin, säger han.

Ursprungligen kommer han från Dalarna, född i Hosjö utanför Falun, men han har sedan slutet av 1930-talet haft Hofors som bas. Fadern etablerade en möbelaffär på orten som Bosse sedan fick ta över. När han för fem år sedan sålde verksamheten hade han drivit Tigréns Möbler i 45 år.

Musiken började fascinera på allvar på 1940-talet. Bruksorkestern på Hofors Bruk var en av inspirationskällorna.

Men det var inte förrän han började få koll på den då nyligen avlidne klarinettisten Åke Hasselgård, även känd som Stan Hasselgard, som han insåg att klarinetten var hans instrument.

– Det var ett ganska udda instrument inom jazzen men det innebar också att jag kom att få många roliga och intressanta jobb, säger han.

Nästa lördag, alltså i samma vecka som Londonkonserten, medverkar han vid Bollnäs Jazzklubbs hyllningskonsert till Åke Hasselgård. Bollnäsbördige Hasselgård skulle ha fyllt 90 år den 4 oktober. Tillsammans med pianisten Lasse Rönnqvisth från Gävle kommer Bosse Tigrén att framföra ett ”Hasselgård-Memorial”.

– Lasse är försedd med ett fotografiskt minne och kan berätta härliga storys om Åke. Det blir med all säkerhet också en minnesvärd afton.

Under den regniga sommaren kom han på idén att försöka sammanställa en lista över alla de musiker han spelat med under åren. Hittills innehåller listan 542 namn.

När han ombeds nämna några av de han håller högst lyfter han fram svenska storheter som Bengt Hallberg och Rolf Larsson. Den senare spelade han med i fem år i slutet av 1950-talet.

– Rolf Larsson var Sveriges förnämsta swingpianist och alla klarinettister älskade att spela med honom och hans ”Teddy Wilson-stil”.

Bosse Tigrén säger att han är evigt tacksam för att han fått växa upp och leva sida vid sida med jazzen.

– Jag hade sådan tur att jag var ung precis då jazzen var de ungas musik, säger han.

Jag hade sådan tur att jag var ung precis då jazzen var de ungas musik.

Mer läsning

Annons