Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvonne har ingen femtioårskris

Viljan att uttrycka sig i text och bild har varit en röd tråd genom Yvonne Ojalas liv. För snart tio år sedan gick hon Västerberg folkhögskolas skrivarkurs.

Annons

– Det är ett av de bästa åren i mitt liv.

Hon fick verktyg för sitt skrivande genom bra lärare och kurskamrater med samma intresse.

Då hade hon gått in i väggen och blivit sjukskriven från sitt jobb som barnskötare. En psykolog uppmuntrade henne att känna efter vad hon ville. Vägen tillbaka gick genom skrivarutbildningen och i dag har hon ett nytt yrke, personlig assistent, och har skrivit en handbok för sina kollegor.

Hon har också fortsatt att skriva skönlitterärt och gått skrivarkurser på distans. Hon har skrivit noveller och håller nu på att redigera och arbeta om ett romanmanus som hon i en tidigare version fått refuserat.

– Jag tänkte att det här är ju bra.

Hon håller också på med en poesi- och prosasamling om att ha hemlängtan på två ställen, för hennes del i Gävle och Nykarleby i Finland.

En vändpunkt i hennes liv var flytten från Österbotten till Sverige när hon var femton.

– Jag vägrade. Jag fick bo kvar ett år hos min moster och gå klart nian medan resten av familjen flyttade. Sedan fick jag också flytta. Då svor jag på att jag skulle flytta tillbaka.

Men efter ett år träffade hon sin blivande man, som också kommer från Österbotten, och ville inte längre flytta tillbaka. Hon känner sig hemma både i Gävle och Österbotten och besöker släkten i Finland varje sommar. Just nu håller hon också på att illustrera en naturbok för barn som en kompis i Österbotten skriver.

– Jag sitter och ritar älgar och svampar och så.

Smycken, matlagning och stickning är andra sätt där hennes kreativitet får utlopp.

I morgon, dagen före julafton, fyller hon femtio. När hon var barn var det en besvikelse, inga kompisar hade tid att komma.

– Jag slutade med kalas när jag var åtta tror jag.

Familjen och släkten kom däremot alltid, hennes firande var starten på julen.

Också i år firar hon både födelsedag och jul med familjen.

– Det är en födelsedag man funderar lite över, även om jag inte har någon femtioårskris.

Pensioneringen är inom synhåll och livet ter sig inte lika oändligt. Samtidigt har hon med tiden fått en större trygghet i sig själv.

– Jag var och lyssnade på Jonas Gardell och det är som han säger: När man är femtio gör man som man vill.

Jag fick bo kvar ett år hos min moster och gå klart nian medan resten av familjen flyttade. Sedan fick jag också flytta. Då svor jag på att jag skulle flytta tillbaka

Mer läsning

Annons