Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Firade Eid al-fitr i Boulognern

På lördagen fylldes gräsmattorna kring lekplatsen i Boulognern av hoppborgar, musik och mat.
– Vi firar fastebrytandets högtid, säger Mahjouba Ourtani från Gävle moské.

Den muslimska fastemånaden Ramadan avslutades på fredagen och övergick i festhögtiden Eid al-fitr. På lördagen ordnade Gävle moské ett gemensamt firande i Boulognerskogen.

– Det är första gången vi har firandet utomhus. Den här gången ville vi dela med oss av glädjen, säger Mahjouba Ourtani.

Medan de vuxna åt mat eller lyssnade på musik kunde barnen få en färgglad ansiktsmålning eller hoppa i någon av de fyra hoppborgar som byggs upp på gräsmattan.

Haya Alhlabi hade ingen ansiktsmålning, men däremot en lila och glittrig utklädningsmask.

– Vi har lekt mycket och blåst såpbubblor, säger hon och kompisen Rohaa Ahmedi.

Afnan Taha och Aya Suleiman var båda utklädda till clowner, med puffiga regnbågsfärgade peruker, vitsminkade ansikten och plastpåsar runt skorna. De blev uppvaktade av många barn som ville ta kort med clownerna. Men alla små var inte lika exalterade.

– Några barn blir rädda och börjar gråta. Men då börjar vi dansa och göra roliga saker, det funkar oftast, säger Aya Suleiman.

Planen för resten av dagen var också klar.

– Vi ska bara äta och gå runt, säger Aya Suleiman med en skål mohalabia, en arabisk efterrätt, i handen.