Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskande pojkar fångade sköldpadda

Karl och Erik har ryckt upp en och annan fisk ur Dalbritas Damm. Men aldrig förut har de håvat in en fångst som den i söndags – en sköldpadda.
– Sköldpaddan var liten, hade den varit större hade jag aldrig tagit upp den, säger Karl.

Karl Nilsson och Erik Karlsson, båda 11 år, cyklade i söndags kväll till Dalbritas Damm i Sandviken för att fiska forell.

De stod på bryggan och hade varit på platsen i ungefär en timme när de plötsligt fick se någonting komma flytande i vattnet.

– Vad i helskotta är det där tänkte jag, säger Erik.

Så såg de att det var en sköldpadda, med ett skal på runt femton centimeter, som simmade förbi.

Erik sprang ögonblickligen runt dammen och hämtade en håv från andra sidan.

Inte långt därefter låg sköldpaddan och sprattlade i nätet.

– Sköldpaddan var liten, hade den varit större hade jag aldrig tagit upp den, säger Karl.

Erik och Karl brukar fiska någon gång i veckan. Ofta får de små foreller som de kastar i vattnet igen. Ibland har det hänt att de dragit upp en mindre gädda.

– Men någon sköldpadda har vi aldrig fått förut, säger Karl.

När de håvat in sköldpaddan lades den i en påse med vatten. Erik ringde sedan till sin mamma och berättade vad som hänt. Snart kom mamman och hämtade dem.

Hemma fyllde Erik en balja med vatten och kastade i grönsaker och sallad för att sköldpaddan skulle ha någonting att tugga på

– Så fort jag lagt i sköldpaddan började den flyta omkring och äta lite grann av maten, säger Erik.

Karls pappa pratade med polisen redan samma kväll.

– Ingen hade ringt och anmält en försvunnen sköldpadda. Nu gäller de vanliga reglerna vid något upphittat. Sköldpaddan stannar hos polisen och hör ingen av sig inom tre månader går det upphittade till dem som funnit det.

Men polisen låter förstås någon annan sköta djuret under tiden. En zooaffär i Sandviken tar på sig uppdraget i det här fallet.

Johnny Persson, chef på Furuviksparken, är övertygad om att någon släppt ut sköldpaddan för att bli av med den. Enligt honom tyder mycket på att det rör sig om en vattensköldpadda som måste vara i ett akvarium för att överleva.

– Därifrån rymmer den inte. En sköldpadda klarar sig bra under våren och sommaren. Men när vintern kommer och vattnet fryser dör den en långsam död. Att släppa ut en sköldpadda är att göra sig skyldig till fruktansvärt djurplågeri.

Den som vet något om en upphittad sköldpadda kan ringa numret 114 14 och be att få bli kopplad till polisen i Gävle.