Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskarna bytte redskap i kampen mot sälen

Gävle Två fiskare i Gävle har tröttnat på sälarna så till den milda grad att de slutat lägga garn och köpt sig en trålare.
Tomas Karlsson från Sikvik och Bernt Bergström, Karlholm är nya ägare till Vingaland, en bastant dam från Västkusten med nära 60 år på nacken.

De första veckornas trålfiske har inte gett några större fångster, som mest hittills har de landat runt tre ton.

- Vi måste lära oss en massa i början, säger Tomas Karlsson.
Han har tidigare bara fiskat från små båtar medan partnern Bernt Bergström i 20 år jobbat på trålare. Han började hos Kurt Wahlström och höll på till dess Arcadia såldes.
En period var Bernt Bergström också på Vingaland när hon ägdes en kort tid av en fiskare i Öregrund. Före Öregrund ägdes hon under flera årtionden av en fiskare på Åland.
Vingaland är 23 meter lång och drygt sex meter bred. Skrovet är helt inplastat och hon är i gott skick.
- Ingen röta här inte, säger Karlsson och berättar att Sjöfartsinspektionens kontroll av trålaren nyligen avlöpte utan problem.
Maskinen är nästan ny och all modern teknisk utrustning finns inklusive el-hydraulik och joystick på däck som gör att de klarar trålningen på två.
Den stora investeringen utöver köpet hittills är en automatisk anläggning för brandsläckning i maskinrummet.
Vi träffas i Vingalands styrhytt en fredag. Att det hunnit bli december är svårt att förstå när man tittar ut över vattnet.

Vi blir snart varse att vi har nyfika åskådare, inte på kajen eller i någon båt utan i vattenbrynet 30-40 meter ut i viken.
- Kolla in sälen, säger Tomas. Han pekar och snart ser vi huvudet blänka i vattenbrynet. Ett par minuter senare ploppar nästa sälhuvud upp några tiotal meter längre ut mot farleden.

Efter en stund försvinner sälarna men snart tittar de mot oss igen från ungefär samma plats som tidigare.
- Så är det varje dag. Vi skulle kunna ha sälsafari i Engesbergsviken utan att behöva lämna kaj.
Dagen innan fick de blandad fångst vid trålning utanför Iggön. Bland strömmingen fanns en torsk och en säl. Torsken på sex-sju hekto förvånade fiskarna mer än sälen på cirka 150 kilo.

- Vi har en hel liga efter oss varje gång vi lägger ut trålen. Sälarna rår inte på maskorna men kan förstås simma in i trålens öppning. Då tar de sig inte ut igen, berättar Tomas.
Sälen hämtades i helgen med lastbil för vidare befordran till Naturhistoriska riksmuseet. Museet betalar 800 kronor per säl.
Vingaland är en av två verksamma trålare norr om Åland just nu. Den andra är Rönnskär i Stocka vid Hälsingekusten.
På finska sidan däremot finns det gott om trålare mycket större än Vingaland.

Den trålare fiskaren Lars Berglund år 2000 köpte tillsammans med sina systersöner ligger overksam vid fiskekajen i Engesberg. Det beror på att Fiskeriverket dragit in fisketillståndet.
Köp av nya båtar är kopplat till krav på att motsvarande tonnage skrotas någon annanstans.
EU-länderna har enats om att inte låta fiskeflottorna växa.
Nu har Fiskeriverket delvis gått fiskare på ostkusten till mötes och lättat på kraven, vilket kommit de nya trålarägarna till del.
- Vi har investerat i tonnage som vi köpt av en skeppsmäklare, säger Karlsson.
Han behåller sin lilla fiskebåt för att kunna fiska hela året. Trålsäsongen slutar i maj när strömmingen går in mot land.
Under sommaren är sälproblemet i Gävlebukten mindre än under resten av året. Då finns stor del av sälbeståndet ner mot Ålands hav för att möta laxen på väg till sina hemälvar.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se