Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskdiet gör ungdomar smartare

/

Tonårspojkar tycks bli smartare av att äta mycket fisk, enligt en ny studie vid Göteborgs universitet.
Pojkarna som åt fisk presterade betydligt bättre resultat på intelligenstester än jämnåriga kamrater med annan diet.

Annons

– Det statistiska sambandet är klart signifikant. Våra data är väldigt starka. Ju mer fisk man äter som tonåring desto bättre, säger Maria Åberg, en av forskarna bakom studien som publiceras i den medicinska tidskriften Acta Paediatrica.
Forskarna jämförde svaren från 3 972 pojkar vid två tester som utfördes när pojkarna var 15 år gamla, och tre år senare, när pojkarna mönstrade vid 18 års ålder.
De som ätit fisk en gång i veckan höjde sin intelligenskvot och sin språkliga och rumsliga uppfattningsförmåga. Deras poäng var sju procent högre än hos jämnåriga kamrater som uppgivit att de åt fisk mindre än en gång i veckan.
Högre intelligens?
Ytterligare ett snäpp uppåt på listan, med tolv procent högre poäng, kom de pojkar som åt fisk inte bara en, utan flera gånger i veckan. Maria Åberg vill dock inte säga rent ut att fiskätarna är intelligentare än de andra.
– De presterar bättre på begåvningsprov. Så mycket står klart, säger hon.
För att undvika eventuella felkällor har forskarna tagit hänsyn till en rad andra faktorer som kan tänkas påverka resultaten. Hit hör bostadsort, föräldrarnas utbildningsnivå, etnisk tillhörighet, tonårspojkarnas hälsa och kroppsvikt, samt hur ofta de tränade.
Nyttiga syror
– Det enda vi inte har tagit hänsyn till är den totala dieten, det vill säga vad pojkarna har ätit i övrigt. Det kan vara en svaghet, det vet vi inte, säger Maria Åberg.
Andra studier har också visat att fisk kan ha en positiv inverkan på nervsystemet. Orsaken tros vara de fleromättade fettsyrorna som finns i stora mängder hos många fiskarter. Det antas att feta fiskar som lax är allra hälsosammast.
– Men vi har inte gjort någon skillnad på vilken typ av fisk som pojkarna har ätit. Det kan bli spännande att gå vidare på det, säger Maria Åberg.

Mer läsning

Annons