Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskekrog får liv i ny regi

Den 1 juli öppnar Skärgårdskrogen Utvalnäs i nedlagda Wahlströms fiskekrogs lokaler. I fokus står havet och de svenska smakerna, liksom hög kvalité och personlig prägel.
– Vi ska fortsätta i samma anda, det är viktigt att den svenska mattraditionen inte glöms bort, säger ägaren och Gävlekrögaren Thomas Deime.

Vinden manar på vågorna in mot land, sätter de förtöjda båtarna i gungning. En fågel sveper över det skummande havet, förbi fiskaren som ska till att prova lyckan. Men det är någonting som bryter lugnet vid Jungfrukusten i Utvalnäs. Ett envist borrande, flyttande och rännande vid lokalen som tidigare huserade Wahlströms fiskekrog.

– Här kan vi ha ett långbord, där borta vinskåpet och här är skruvarna, instruerar Thomas Deime. Den nya uteserveringen med storslagen utsikt över kusten står redan färdig, nu gäller det att få ordning inne i lokalen för här ska bredas plats för både trubadurer och gäster. Den 1 juli öppnar nämligen Skärgårdskrogen Utvalnäs, med de rutinerade gävlekrögarna Thomas Deime och Kristoffer Blank i spetsen.

– Vi ska fortsätta i samma anda, och hålla på traditionerna och de svenska smakerna. Dill, persilja, pepparrot och säsongsnära produkter, förklarar Thomas Deime.

Rätter som böckling mousse, pepparlax och skärgårdstallrik får nog smaklökarna att vattnas bland de flesta fiskälskare, men gäster med sug för kyckling eller kött kommer inte heller de att bli besvikna. Menyn kommer att variera utifrån tillgänglighet och bestå av ungefär fem förrätter, ett tio-tal varmrätter och ett antal desserter.

– En dag kanske någon ringer och har några kilo abborre, då sätter vi upp det på menyn. En annan dag kanske det är vildand som gäller. Vi har även planer på ett eget rökeri, men det får komma längre fram, säger Thomas Deime.

Tanken är att köra för fullt under sommarens alla dagar, för att sedan mot hösten och vintern fokusera mer mot till exempel viltkvällar, julbord, företagsbokningar och speciella evenemang.

– Det beror på efterfrågan, vi är öppna för det mesta och räknar med 200-300 serveringar per dag. Viktigast är kvalitén och att maten är prisvärd, oavsett om klockan är elva på morgonen eller elva på kvällen.

Thomas Deime vet vad han pratar om, och har tidigare utsetts till årets kock i Gävle. I dag driver han redan golfrestaurangen Älvan i Älvkarleby, och var fram till förra året delägare i den populära gävlekrogen Bistro Nord.

– Jag är väldigt ödmjuk inför situationen och vi kommer att få jobba hårt. Det blir ett stort skepp att ro i hamn, men det ska bli ofantligt roligt, säger Thomas Deime.

Towe Boström 026-159664 towe.bostrom@gd.se