Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskelyckan ler vid Gavleån

GÅVLEÅNVid den lilla fiskestugan vid Gavleån råder full aktivitet. Många har kommit för att låna spön och pröva fiskelyckan. Mest är där barn. De yngsta har föräldrar med. På en bänk sitter en stolt liten storfiskare. Visserligen var det i går han drog upp braxen som vägde 1,3 kilo, men känslan är kvar.

- Svart- och silverfärgad var den. Den gjorde kullerbyttor och var så tung att spöt gick sönder, säger femårige Sam Osman.
Någon läcker fiskanrättning kan familjen dock inte vänta sig.
- Den ligger i frysen. Jag tänker spara den tills jag blir stor, säger han.
På frågan om han har planer att bli fiskare nu nickar han begrundande.
- Ja. Och hjärtdoktor, säger han bestämt.
Christer Linde är föreståndare och känner många av barnen vid det här laget. Det är tredje säsongen han jobbar här och de flesta av barnen och ungdomarna kommer mer än än gång.
- Det här är en toppengrej för ungarna. Det brukar komma 30 - 40 besökare varje dag. Vissa dagar har det varit uppemot 100, men då är det körigt. Sen har vi haft skolklasser och grupper och även två dagläger. Förra säsongen var det 4 600 besökare, säger han.

Oroad för framtiden
Han är lite oroad över fiskestugans osäkra framtid. När den här säsongen är över, den sista oktober, går också projekttiden ut.
- Vi har funderat, vi som är här. Vi vet ingenting mer än att projektet snart är över och pengarna slut. Det här fungerar lite grand som en ungdomsgård. Det här är någonstans att gå för många som kanske inte har just någon annanstans att ta vägen, säger han.
Han är arbetsledare och en av sex som finns tillhands vid fiskestugan.
- Vi lär ut till exempel flugfiske om någon vill prova på. Då följer vi med och hjälper till. Vi gör vad vi kan för alla som kommer.
Så sant som det är sagt. Christer Linde har gjort fisket extra spännande. Han ser till att de lyckosammaste får pris.
- Jag tigger priser i affärerna på stan. Det är roligt att se att de trivs här, säger han.
Han tillägger att han trivs själv. Men i dag (läs fredag) stänger fiskestugan för två veckor framåt. Något som gör Patrik Holm, elva år, lite nedstämd. Han har visserligen tillgång till spön och fiskevatten på annat håll, men det är roligare vid ån, tycker han. Han brukar ta bussen hit från Bomhus med några kompisar.
- Det är bra nere vid Konserthuset. Jag brukar få stora abborrar där och det brukar vara fullt med braxar också, säger han entusiastiskt.
I dag har han fortfarande inte fått något på kroken.
- Jag får väl hoppas på nån abborre. Det är bäst för de är godast.
Att fiskestugans öde är osäkert vet han inget om. I Patrik Holms tillvaro har fiskenöjet vid ån en självklar plats.
- Det skulle ju vara jättedåligt om de slutade med det här. Man kan väl fiska själv. Men alla har ju inte spön och sånt och vet hur man gör. De är så snälla här också , och hjälper till, säger han innan hans flöte dimper ner i ån.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se