Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisket i Hamrångefjärden blir bara bättre och bättre

Den är stor, sjön Hamrångefjärden. Och gösbeståndet blomstrar. För några år sedan fångades enstaka gösar. Nu kan du nästan vara säker på att fånga gös om du ger dig ut på Hamrångefjärden. Även abborrfisket har blivit bättre.

Jag fick erbjudandet att följa med Benny Lundin ut på Hamrångefjärden i lördags. Benny är ordförande i Hamrångeåns fiskevårdsområde. Naturligtvis tackade jag ja till ett sådant erbjudande.

Framförallt trollade vi, det vill säga puttrade sakta fram med wobbler på släp. Djupet på stora delar av Hamrångefjärden är mellan sex och åtta meter. Och det är där nere vid botten gösarna för det mesta håller till. Du behöver med andra ord en djupgående wobbler. Sådana med extra stor sked.

Benny har fått många rapporter om bra gösfiske denna sommar. Riktigt många gösar i längder runt 30 centimeter har fångats. Storleken säger oss att det rör sig om tre år gamla gösar. Minimimåttet för gös i Hamrångefjärden är 40 centimeter.

Med kunskap om de starka årskullarnas ålder, är det svårt att låta bli att dra vissa slutsatser. Det har varit förbjudet att fiska med nät i Hamrångefjärden i tre år. Jag är helt övertygad om att den goda förvaltningen av fisket, att sluta fiska med nät, är den stora förklaringen till starkare fiskbestånd. Mängden gösar som får chans att leka ökar direkt när nätfisket upphör, vilket direkt visar sig på större rekrytering.

– Nätfisket var mycket omfattande i Hamrångefjärden. Att det nu upphört måste helt enkelt innebära en stor skillnad, tycker också Benny Lundin.

Benny och jag startade fisket i niotiden på förmiddagen. Med oss hem tog vi varsin fin matgös. Därutöver fick vi några mindre gösar ur den stora treårskullen och någon abborre. Hamrångefjärden är definitivt ett vatten som kommer att bli mycket intressant att följa i framtiden. De gösar som är 30 centimeter i dag kommer att vara 50 centimeter om två år.

Driftstoppet i Strömsbro kraftverk i Testeboån den senaste veckan blev en succé. Det har väl inte undgått någon.

Det var fantastiskt att se vilken effekt stoppet fick. Bara under första dagen med stopp, i torsdags, fångades 18 laxar och öringar i fällan vid Strömsbro. Som en dagsfångst är det rekord flera gånger om. Dessutom har vi sett många fiskar passera hoppandes över dammen. Helt klart har betydligt fler laxar och öringar tagit den vägen, än via fällan.

Vi förstår nu mer och mer hur svårt det är för en fisk att hitta rätt väg när kraftverket är i drift. Fisken söker sig dit den känner det kraftigaste draget. Att åtminstone periodvis släppa allt vatten i den naturliga åfåran vet vi nu är ett mycket effektivt sätt att hjälpa fisken.

Innan Testeboåns laxbestånd slogs ut, i slutet av 1960-talet, kördes kraftverket bara dagtid och på vardagar. Där har vi nog viktig del i förklaringen till varför laxen lyckades finnas kvar så pass länge i Testeboån.

Veckan med stopp i kraftverket har gett oss en klar fingervisning om vilken potential Testeboån har som lax- och havsöringsvatten. Nu måste vi hjälpas åt att finna en långsiktig lösning för fiskvandring i ån.

Även i Hamrångeån ska nu uppvandringen av fisk från havet kontrolleras. I första hand är det åns öringar vi är intresserade av. Öringarna vandrar från havet upp i vattendragen för att leka. Själva leken äger rum i början av oktober.

Hur många öringar kan det vara som söker sig till Hamrångeån? Ingen vet, men några stycken varje år brukar det bevisligen vara. Enstaka stora öringar fångas på sportfiske i Hamrångeån, och på elprovfiskena ser vi att det sker en liten rekrytering av öring.

Fiskvandringskontrollen sker med hjälp av en mobil fiskfälla. Gävle kommun har investerat i en ny fin fälla. Förra måndagen placerade vi ut fällan i Norrsundet. Dessvärre tog det inte ens ett dygn innan den var sönderbruten. Fällans tak av rostfri durkplåt hade då bänts loss och stulits. Plåten är säkert värdefull.

Har du sett någon plåt som kan komma från fällan, se bild, så får du gärna höra av dig till mig. Den är drygt en kvadratmeter stor med tre små borrade hål mitt på.

Hamrångeån har mycket stor utvecklingspotential. Men det är samma problematik där som i Testeboån. Det gäller att ge fisken förutsättningar att vandra upp och ner som den vill i vattendragen. Det finns tyvärr inte några genvägar till ett bra fiskevatten.

Vill du satsa på fisketurism?

Många säger att fisketurismen har stora möjligheter att utvecklas här i regionen. Att den skulle kunna ge många arbetstillfällen.

Jag tjatar ofta om värdet av bra fiskevatten. Då syftar jag i första hand på det enorma värdet bra fiskevatten har för oss som bor här, vår livskvalitet. Bra fiskevatten ökar även attraktionskraften, och kan rentav vara avgörande för många i valet av var man vill bo. Här i Gästrikland försöker vi få människor från Stockholmsområdet att flytta hit. Det gör vi i konkurens med flera andra städer med ungefär samma avstånd till Stockholm. Fina fiskevatten kan då bli det som får vågskålen att tippa över till vår fördel.

Att attrahera människor att bosätta sig här är betydligt mera värdefullt än att locka hit några turister.

Det ena måste dock inte utesluta det andra. Just nu pågår igångsättningen av ett nationellt samarbete från Skåne i söder till Lappland i norr för att satsa på att locka europeiska sportfiskare till våra fiskevatten.

Föreningen Leader Gästrikland har fått erbjudande om att vara med i projektet. Om så ska ske ska bestämmas senast den 6 oktober. En förutsättning är att det finns entreprenörer som lokalt vill satsa på fisketurism. Leader Gästrikebygden bjuder därför in alla intresserade till en informations- och diskussionskväll på Strandbaden i Årsunda nu på måndag, den 30 augusti kl.18. Är du det minsta intresserad av att dra igång något som har med fisketurism att göra så ska du självklart komma till Årsunda på måndag. Sista anmälningsdag är i morgon. Ring Theres Sundberg på Leader Gästrikebygden, 070-245 21 01, för anmälan och information.

Bernt Moberg