Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskmärkningen har stora brister

När Laxforskningsinstitutet i Älvkarleby lades ner 2001 övertog kraftbolagen hela ansvaret för att den utsatta fisken märks.
Men bolagen slarvar, hävdar Fiskeriverket nu med stöd av länsstyrelserna.

Annons

Kraftbolagen är ålagda att sätta ut fisk som en kompensation för att fiskens vandringsvägar förstördes när vattenkraften byggdes ut. Två procent av fisken som sätts ut ska märkas för att forskarna ska kunna följa fisken.

Den vanligaste metoden är att fiskarna märks med så kallade Carlinmärken. När en märkt fisk hittas ska märket skickas in, så att forskarna får veta var fisken fångats.

Men sedan arbetet med märkena flyttades från Älvkarleby har det fungerat dåligt, säger Lars Karlsson på Fiskeriverkets försöksstation i Älvkarleby.

– Det finns en lång rad brister som vi har påpekat i flera år utan att komma tillrätta med dem. Jag vet inte om det kanske handlar om bristande resurser hos Vattenregleringsföretagen, säger han.

Själva märkningen fungerar som den ska, säger Lars Karlsson. Däremot hanteras inte informationen på rätt sätt när upphittade märken skickas in, menar han.

– Man har inte lagt in informationen i databasen inom rimlig tid. Fiskare som skickat in märken har fått vänta väldigt länge innan de har fått ersättning, och kommunikationen med andra länder fungerar dåligt, säger han.

– Det kan ju hända att finska fiskare fångar en lax med ett svenskt märke och vice versa, så man måste samarbeta mellan länderna, säger han.

Nu har länsstyrelserna vänt sig till regeringen för att fiskmärkningen ska börja fungera igen.

– Vi vill gärna diskutera med jordbruksdepartementet vad man kan göra för att hanteringen av märkningen ska fungera bättre, säger Lars Karlsson.

– Varken vi på Fiskeriverket eller länsstyrelserna som är tillsynsmyndigheter kan lösa frågan. Vi har diskuterat med Vattenregleringsföretagen länge utan att det hänt något, säger han.