Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fixa en billig jul med sparbloggarna Anton och Malin

Anton och Malin började blogga om sina spartips och fick mycket uppmärksamhet i både radio och tidningar. Antons mormor är riktigt stolt över ungdomarna som jämför priser och bakar bröd. Här bjuder de på sina bästa tips hur man fixar en billig jul.

När Anton och Malin skulle flytta ihop upptäckte de hur dyrt det kan vara att leva. De började blogga om sina bästa spartips och nu har sparandets konst blivit en sport för dem.

– Vi bakar till exempel allt bröd själva, berättar Malin. Det blir både billigt och det smakar otroligt mycket godare. En gång köpte vi bröd men det fick vi slänga bort. Vi tyckte att det smakade illa.

Det var i somras som allting började. De ville flytta ihop men ekonomin var inte den bästa. Anton var tillfälligt arbetslös efter ett jobb i Norge och Malin studerade. Men de hade varit ihop i över ett år och kände att de ville flytta ihop.

En tvåa i stan var både svårt att få tag i och dyrt. Då fick de ett erbjudande från Gavlegårdarna att de kunde få en lägenhet i Andersberg för bara halva hyran. De bestämde sig för att prova och nu bor de riktigt fint i en trea på 76 kvadrat för 2 500 kronor i månaden.

Men det kostar ändå med eget hushåll och det blev nödvändigt för dem att vara sparsamma och påhittiga för att få det att gå ihop.

De hittade en soffa på Blocket för bara 300 kronor och en skinnfåtölj på loppis för 50 kronor. Den såg ut som ny och skulle ha kostat 1800 i möbelaffären.

Till skillnad från många jämnåriga började de laga all sin mat själva. De kollade priser i annonsbladen, skrev inköpslistor och gick eller cyklade mellan affärerna.

– Folk tyckte vi var påhittiga när vi cyklade runt med alla matkassar. Det blev som en sport för oss och många började fråga om tips.

Då slog det dem att de borde börja blogga och de startade sin sparblogg Sparamera.

– Vi ville peppa andra att också börja tänka som vi.

Nu får de mycket positiva kommentarer från besökare i alla åldrar. En tolvårig tjej skrev att hon tyckte deras tips var bra och Antons mormor är stolt över ungdomarna som jämför priser och bakar bröd.

På bloggen varvar de personliga tankar med att testa produkter och jämföra priser. Deras eget matkonto är på 1800 kronor i månaden, det blir i genomsnitt 30 kronor per person och dag och det klarar de galant. Det räcker även till att bjuda på middagar och de har ofta vänner hemma i stället för att gå på restaurang.

Nu blir det första julen i egen lägenhet och de har redan börjat med förberedelserna. I frysen ligger hemgjorda köttbullar som de har lagat av köttfärs på extrapris. Eftersom de är familjära av sig vill de bjuda hem sina familjer på julafton. Men ett traditionellt julbord skulle bli för dyrt därför bjuder de på julfrukost i stället. Med tomtegröt och nybakade saffransscones och hemgjord apelsinmarmelad. Lite kola och annat julgodis blir det säkert också.

– Vi hittar ofta på lekar när vi har gäster och det blir en jäkla gemenskap när man gör något kul tillsammans, säger Anton.

– Ändå är det helt gratis, påpekar Malin.