Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällan mitt i strömmen

Fem minuter ute i naturen gör att stressnivån i kroppen går ner. Står du dess­utom ute i strömmande vatten med flugspöet i handen sjunker nivån ännu mer. Siv Jansson, som jobbar med kvinnligt flugfiske, vet. För ett och ett halvt år sedan fick hon en stroke som hon långsamt återhämtar sig från. – Det är extra viktigt att få komma ut, nära fåglarna. Det räcker med att sitta vid ett vatten, ­säger hon.

Vi börjar få fiskekläder för kvinnor i Sverige också, men det är lite svårt att hitta dem. Vi är inte lika många kvinnor som män som fiskar, än.  

Naturen har alltid haft stor plats i Sivs liv, uppväxt som hon är i Jämtland. När hon så träffade sin man föll allt på plats när han berättade att han var laxfiskare.

– Det var så coolt med en kille som gillar naturen, säger hon. Men jag trodde nog fiske var något man gjorde en vecka på sommaren.

Så var det inte, det är en året runtverksamhet. När familjen Jansson inte fiskar läser de om fiske, planerar fiskeresor och binder flugor. Siv berättar att de har en hel chiffonjé full med flugbindningsgrejer.

Fiske är också ett yrke. Siv är sedan 2008 anställd av organisationen Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- & Fiskevårdsförbund, för att arbeta med projektet Fisqe, som är Sportfiskarnas satsning på kvinnors fiske. Ideellt har hon jobbat med fiske sedan mitten av 1990-talet.

Fjällorna som är en rikstäckande fiskklubb för kvinnor, bildades när efterfrågan på fisketillfällen för bara kvinnor blev för stor. Siv var instruktör i flugfiske och hade mellan 300 och 400 intresserade kvinnor i sitt nätverk. Hon arrangerade speciella fisketillfällen bara för kvinnor och intresset växte.

– Det var så fruktansvärt roligt, säger hon. Ryktet spred sig och det blev till sist en press att ordna fler tillfällen, fler fiskeresor.

Det var då Siv bildade Fjällorna, i dag har klubben över 500 medlemmar och det finns 15 lokalavdelningar spridda över landet. I Fjällornas regi åker medlemmarna på fiskeresor, går kurser, deltar i seminarier och föreläsningar. Man ordnar kvinna/barn-fiske eller träffas för en gemensam fiskedag.

För ett och ett halvt år sedan drabbades Siv av en stroke, kanske till följd av allt för mycket jobb i kombination med stress. När hon började jobba igen försökte hon ta ner tempot. Nu ska hon försöka gå ner i tid och jobba hemifrån för att vara nära naturen.

Vid stroken blev Siv lite försvagad i vänster sida, men tränade upp sin balans igen genom fisket. Hon gick mycket i sina vadare och var tvungen att hålla balansen ute i strömmande vatten. Fisket i sig och naturupplevelserna är också rehabiliterande.

Från början följde Siv med Leif till husvagnen vid Fiskecampen i Älvkarleby. Men ganska snart tyckte de båda att vore bättre att bo i hus än i husvagn. De hittade sitt hus nära vattnet i Älvkarleö 1989. Från början var det ett fritidshus och ett renoveringsobjekt. Nu bor de där året runt. Lägenheten finns fortfarande kvar i Stockholm, men inte så länge till.

Det råder inga tvivel om vilket intresse som dominerar i familjen. Vi möts av en skylt på dörren där det står ”Gone fishing” men Siv är hemma. Läget är verkligen perfekt för den som är fiskenörd, vilket man nog får kalla Siv, med vattnet bara en bit bort.

– Jag flugfiskar inte bara, utan spinnfiskar också, men flugfiske är det som jag behärskar bäst.

Siv och Leif har nyligen kommit hem från tre veckors fiske i Karibien. Det låter konstigt för en oinformerad men där finns ett fantastiskt fiske, enligt Siv. Man fiskar bland korallreven och är speciellt ute efter bonefish – en snabb fisk som ger mycket motstånd och är rolig att få på kroken. I sommar väntar laxfiske i Norge precis som många andra somrar.

Nästa sommar är det EM i flugfiske i Jämtland. Siv är kapten för damlandslaget. Då fiskar man med hullinglösa krokar, håvar fisken och sedan gäller det att snabbt lämna över fisken till funktionären som mäter fisken och försiktigt sätter tillbaka den utan att den skadas.

– Vid de flesta fisketävlingar så är det catch and release som gäller. Så gör jag själv ibland, men jag tar gärna upp en matfisk då och då. Det är väldigt klimatsmart att äta egenfångad fisk.

Med allt fler kvinnliga fiskare kommer också behov av och krav på fiskekläder avpassade för kvinnor. I dag är det svårt att hitta vadare som inte har storlek 44 i fötterna eller fiskejackor som har lagom längd i ärmarna. Siv beställde sina första vadare från England där sportfiske är stort. USA har också ett stort utbud av utrustning som passar kvinnor eller juniorer lika bra.

– Vi börjar få fiskekläder för kvinnor i Sverige också, men det är lite svårt att hitta dem. Vi är inte lika många kvinnor som män som fiskar, än.  

Siv sätter vant på sig sina vadare och jacka, sätter ihop sitt 13-fots flugspö, sätter på en hemknuten tubfluga och ställer sig i älvkanten och kastar för att fotografen ska få bra bilder.

Hon njuter, även så här korta stunder gör underverk för själen.