Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde poänggivande matchen i rad

/

Brynäs har inte förlorat mot de regerande mästarna HV 71 i höst. Återigen vändes ett underläge till poängutdelning, 2-2. Fjärde poänggivande matchen i rad.

Annons

Två stora matchvinnare var suveräne målvakten Jacob Markström och kanadensaren Stephen Dixon, som prickade in båda målen.
"Markan" räddade 38 av de 40 hemmaskotten och svarade för en rad helt makalösa räddningar, som gjorde att Brynäs tagit poäng i nio av de tio senaste matcherna.
HV å sin sida har inte förlorat under ordinarie matchtid på dussinet fullt matcher och är således ett strå vassare.

sin sjunde suddenmatch, varav den tredje i rad - har vunnit vid tre tillfällen och ännu inte noterat någon förlust.
Det visar med all tydlighet hur svårslaget årets brynäsupplaga verkligen är.
Det handlar om en hårt arbetande lagbygge - som aldrig ger sig en tum och i match efter match kommer igen och vänder på underlägen.
Och kniper poäng.
Det viktigaste av allt, även om Czarneckis mannar är målsnåla och i endast tre av de senaste elva matcherna mäktat med att göra fler än två mål.
I två perioder var det i stort sett bara spel mot ett mål - det var Markström mot HV-anfallarna!
Jönköpingslaget hade 26-8 i skott efter 40 minuter men Jacob släppte bara in ett mål, kanadensaren Kris Beetchs 1-1-kvittering i numerärt överläge på andra returchansen efter att brynäskeepern gjort en jätteräddning på första skottet.
Den utvisning som föranledde hemmamålet var för övrigt mycket onödig, då Jonathan Carlsson tycktes ha god kontroll på pucken men ändå slog den över sargen med puck ut-straff som följd.

var enorm i de två inledande perioderna.
Smålänningarna var både rappare och kvickare i allt de företog sig - men brynäsarna visade en sak som till slut även blev poänggivande: Stort tålamod!
Gästrikarna gick sällan eller nästan aldrig bort sig, stod på rätt sida om sina motståndare och hjälpte Markan att slå undan de returer som han tvingades släppa till.
I slutronden lyckades gävlelaget flytta upp positionerna, även om HV kunde pricka in ledningsmålet. Återigen i spel fem mot fyra, ett spelsätt som jönköpingslaget behärskar suveränt och är bäst på i elitserien.
Markström var helt chanslös när Martin Thörnberg prickade in Davidssons assist rakt upp i ena krysset.
Inte ens fenomenale Markan hann med där...

hade tidigare under hösten bara tillverkat två mål. Nu är det dubblerat - och fler blir det från den frejidigt och kraftfullt spelande transatlanten som fått en dimension till i sitt spel sedan Kyle Wanvig kom in i laget.
Första Dixon-målet efter fyra minuter var en iskall sak.
Han kom ren från mittzon efter att ha suttit i utvisningsbåset. Steve fick en helt underbar djupledspassnig av spelintelligente Dackell och åkte loss.
Han fick god tid på sig och lyfte elegant och distinkt upp pucken under ribban bakom målvakten Andreas Andersson, som sedan i stort sett nästan var lika bra som kollegan Markström.

i samband med Dixons fullträff var att han totalt glömde bort att man här i Sverige måste åka och byta om man tappar hjälmen.
Därför gavs han en tvåa av Robert Lahti - men nu förde det ju ändå något gott med sig.
Så det spelade ingen roll att han blev utvisad före det fina målet.
Om Dixons 1-0-mål var snyggt var hans 2-2 hur tjusigt som helst.
Och vilket förarbete det var av Wanvig som beredde väg för Daniel Widing på vänsterkanten, denne såg Dixon fri på andra sidan - slog en perfekt pass rakt över banan.
Dixons inbrytning, där han höll ut sitt ena ben för att en HV-back inte skulle kunna bryta, var mästerlig och sedan det iskalla avslutet med skott mellan benen på HV-burväktaren visar vilken stor spelare han är. En laglojal och oerhört kompetent tvåvägssspelare med bra spel- och passningssinne.
Fjärde Dixon-fullträffen - och fler blir det. Garanterat, nu när han kommit igång på allvar och var glödhet denna gång i Kinnarps Arena inför nära fullsatt hus, eller 6.982 besökare.
Gästerna skapade efter 2-2-målet, som gav energi i övermått, tre riktigt heta chanser där nån av Sandin, Granström eller Hietanen kunde ha blivit riktigt stor hjälte - men där mål-Andersson gjorde precis som Markan: Spikade igen!

till trots så föll ändå Brynäs en placering, ner till femte, i tidernas rekordjämna och mest ovissa elitserien någonsin.
Gävlelaget blev passerat av Frölunda, som vann i Södertälje med 2-1 och klättrade upp på samma poäng, 48, som tvåan Skellefteå AIK som i den rafflande och intensiva hemmamatchen mot Modo knep en poäng men fick stryk med 4-5 i förlängningen.
Modo ser ut att att vara på rätt väg igen och spelar sin tredje raka bortamatch (beroende på att curling-EM spelas i Swedbank Arena i Ö-vik) på torsdag här i Läkerolen mot Brynäs.
Den uppgiften blir nåt att bita i för brynäsarna.Och se upp med nye kanadensaren Jeff Ulmer som i sin andra match stänkte in tre puckar och blev stor Modo-hjälte.
Övikslaget har 41 poäng och börjar känna vittring på slutspel igen och är också bara sex poäng efter Brynäs.
Med andra ord en ren sexpoängsfight i LA i omgång 31.

Dixon var Brynäs bäste utespelare - men det var många som var bra och förtjänar högt betyg.
(Markström givetvis, men han räknas liksom inte längre och är ju inte heller utspelare...).
Dackell var en och Hansen en annan, för att inte säga Granström - alla tre gjorde ett jättejobb, inte minst i box play - och i försvaret var Lars Jonsson med mest speltid, över 26 minuter, mer jämn och utan slarviga misstag än på sistone - den bäste.
Den nya härliga kedjan med Dixon som anförare var åter bästa anfallsformation och Wanvig blev visserligen poänglös men hur han banade väg för kompisarna, som exempelvis före Widings pass tvärs över isen, och Widde var hela tiden frän och på språng.

lina som bara kommer att bli bättre och bättre när Kyle W. får mer tid på sig att anpassa sig till de stora rinkarna, som fortfarande är ett hav för honom och där han ännu inte riktigt hunnit rätta sig in i postionerna.
Men det kommer.
Brynäs fortsätter sin roadtrip med resa från Småland till Göteborg och måndagsmötet med Indianerna i Scandinavium, där det senast blev 1-1 måndagen den 13 oktober.
Ny målvaktskamp mellan Honken och Markan att se fram emot.
Oavgjort mellan dem sist, drar lärjungen längsta strået den här gången, månne...?

Mer läsning

Annons