Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde suddenvinsten

/
  • Två hjältar, Brynäs målvakt Anders Lindbäck och avgörande målgörare Lars Jonsson i samarbete.

Det nya året började bra, fjärde suddensegern och bonuspoängen till Brynäs mot Södertälje. Lars Jonsson blev matchvinnare och tio viktiga poäng skiljer till Kringellaget under kvalstrecket.

Annons

Målsnålt och tätt i vanlig ordning mellan lagen, tajt försvarsspel från båda håll och en härlig avslutning på matchen i förlängningsspelet efter 2.10 minuter.
Backen Lars Jonsson fick en fin passning strax innanför blå av Dackell och fick iväg ett mäktigt slagskott som letade sig in i ena krysset bakom en chanslös Björn Bjurling i hemmakassen.

till Gävlelaget, som ligger kvar på sin sjunde plats från föregående spelår.
Jonssons segermål innebar en mycket viktig extrapinne, tio poäng som det därmed fortfarande är mellan just Brynäs och bottenduon Södertälje och Djurgården.
Rögle tog dock in en pinne på gästrikarna i och med 3-2-hemmavinsten mot Timrå och även jumbon Modo gjorde det, då ångermanlänningarna lyckades kravla sig upp över kvalstrecket efter att Färjestad på hemmais besegrats med 3-2, det avgörande målet på straff av norrmannen Skröder.
Det handlade om en intensiv och spännande kamp i Scaniarinken inför 4.698 åskådare.
SSK dominerade från start och hela första perioden i stort med 15-7 i skott och ännu klarare 13-7 i vunna tekningar.

var inte riktigt med i upptakten, trots att de var väl medvetna om en hård hemmapress direkt från nedsläpp.
Gävlekillarna förlorade exempelvis de viktiga tekningarna - främst i egen zon - redan från början.
Inte förrän efter fem raka förlorade nedsläpp kom första vinsten i egen zon och då hade klockan redan tickat iväg till sju minuter.
I spel tre mot fem i 1.07 minuter visade brynäsarna varför de är tvåa efter Färjestad i box play. Stor hemmapress men inget baklängesmål.
Det kändes ändå tryckt, trots allt, eftersom målvakten Anders Lindbäck fortsatte på den inslagna vägen från senast mot Rögle. Och stoppade alla hemmaförsök till målutdelning.
Det syntes direkt att Anders var genomsyrad av stort självförtroende och än mer trygghet i hela sitt agerande. Lugnt och säkert avvärjde han alla SSK-farligheter, där Klasen hade den farligaste men hans närskott parerades skickligt av "Limpan" med en snabb benparad.

upp sina postioner på ett effektfullt sätt i mellanperioden.
Skotten slutade 10-10 och Ove Molin hade den allra bästa möjligheten till målutdelning när backen Daniel Josefssson satt utvisad i mitten av perioden.
Molins vinkelnärskott gick via mål-Bjurlings plock i stolpens utsida och ställningen var 0-0 efter 40 minuter.
Således jämnt och tufft efter två ronder.
Inför sista sa coachen Niklas Czarnecki i ppv-sändningen: "Det smartaste laget vinner...".

ut att bli det - och dra längsta strået. (Men det blev ändå Brynäs som till slut gjorde det...).
Martin Cibak kom i friläge redan efter 57 sekunder men Lars Jonsson hann emellan i sista stund och störde slovaken, vars skott Lindbäck kunde styra ut i sarghörnan.
Ledning där och Brynäs hade säkert fått det svårt att klara poäng.
Hemmalaget tog ändå 1-0-ledning efter 3.52. Backen André Benoits fjärde målskott för säsongen från strax innanför blå, nere vid ena stolpen, var helt omöjligt för Lindbäck att rädda.
Brynäsarna jobbade frenetiskt på, höll ihop lagdelarna suveränt och hjälpte på nytt Lindbäck med rejäla rensningar framför eget mål, på de få returer som mål-Limpan släppte ifrån sig.
Stort hjärta och kampmoral visades upp och gästerna tog helt över.
Under de fem utvisningarna som gästerna drog på sig visades ett säkert och effektivt box playspel upp, med liten och tät box och där brynäsarna hela tiden var på rätt sida om sina motståndare.

Power play-spelet lämnar dock fortfarande mycket att önska. Det måste bara bli bättre för att bibehålla nuvarande slutspelsplats. Ingen utdelning som det nu blev på fyra försök.

i varje fall fullt välförtjänt. Efter nästan halva matchen eller 9.12 fick Daniel Widing på en ny riktig pärla, ungefär som senast hemma mot Rögle när 2-0 föll.
Granström jobbade fram pucken på högersidan, ut till Widing med farten uppe - precis som han ska ha för att vara riktigt effektiv i avslutet - och mitt inne i SSK-zonen brassade han på med sin skarpa bössa.
Trissan bara ven in vid bortre stolpen, Bjurling hann knappt se skottet...
Det var Widings 14:e mål för säsongen - och när Daniel får på de här rökarna är det inte lätt för elitburväktarna att stå emot projektilerna. Även om skotten kommer från långt håll.

sig hela tiden mer och mer in i matchen - och att Lars Jonsson med sitt sjätte mål i vinter slutligen fick avgöra tillställningen kan väl diskuteras om det var rättvist, då Södertälje exempelvis hade det klart större spelövertaget men är väldigt, väldigt ineffektivt.
Ja, faktiskt än mer än Brynäs - och det säger inte så lite. Och märks i målprotokollet. Det var seriens två målsnålaste lag som möttes och följdriktigt blev det även bara tillverkat tre fullträffar.
SSK vann skotten med hela 43-26 och tekningarna med 35-27 (sällan som Brynäs förlorar just teken så klart) - men Brynäs var något effektivare när chansen gavs och drog därmed längsta strået.

lite och sällan, men när så sker blir det ofta utdelning och knappa uddamålstriumfer.
Och de båda målen, rätt så högt upp i taket vid båda kryssen, var rejäla skott och snabbt avlossade - och det kan ingen ta ifrån hrr Widing och Jonsson.
Som blev stora matchvinnare - men målvakten Anders Lindbäck vill jag på nytt framhålla som en mycket viktig segerpjäs.
Skönt se att han kunde följa upp sin fina match senast mot Rögle med en ny övertygande insats.
Det pekar på klass, styrka och att han genom ytterligare förbättrat självförtroende även psykiskt höjt sig ett par snäpp.
Och att han pallar för uppgiften att ersätta Markström på ett förtroendeingivande sätt.
Lindbäck vet vad han kan - och visar det nu till fullo.
Härligt att se och kunna konstatera.

Mer läsning

Annons