Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärravläsning ska förenkla elräkningen

SANDVIKENSandviken Energi satsar en miljon kronor på ett för- sök med fjärravläsning av kundernas elförbrukning. 1 000 nya elmätare ska installeras hos elkunder i regionen.

Annons
- På sikt ska det bli möjligt att slopa den preliminära eldebiteringen, säger Krister Söderberg, vd för Sandviken Energi.
Elräkningarna är för många kunder svårbegriplig och oöverskådlig. En av anledningarna är just preliminärdebiteringen. Med fjärravläsning kan energibolaget direkt se hur mycket el som förbrukas och ta betalt för den faktiska förbrukningen.
De nya elmätarna kostar 1 000 kronor styck och skickar information om förbrukningen via elnätet. Uppgifterna förs till bolagets transformatorstationer och sedan via telefonnätet eller det egna stadsnätet till Sandviken Energis huvudkontor.
- Det fungerar alldeles utmärkt, säger Krister Söderberg.
Bolaget har prövat tekniken för kunder som bor långt från centralorten, men systemet är än så länge inte inkopplat på Sandviken Energis faktureringssystem.
Det kan dröja länge innan systemet är helt utbyggt. Även om energibolaget sparar pengar på fjärravläsningen handlar det också om en stor investering för att nå alla kunder.
- Det kan dröja upp till tio år, tror Krister Söderberg.
- Det kommer successivt att föras in i systemet.
SVEN-OLOF EKMAN