Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärrvärme en het önskan

GÄVLELennart Lindgren får inte någon fjärrvärme dragen till sitt hus i Stigslund. Detta trots att han är beredd att betala mer för anslutningen, att Gävle Energi vill bygga ut fjärrvärmen så mycket det går och att man håller på med en utbyggnad alldeles i närheten.

- Det skulle vara mycket billigare för dem att dra hit när de ändå håller på och gräver här i området, tycker han.

Intresserad
Förra hösten fick han ett erbjudande från Gävle Energi om att installera fjärrvärme. Han skickade in en intresseanmälan, liksom en nära granne. I våras fick han ett meddelande om att de inte kunde göra installationen till det vanliga priset 19 000 kronor eftersom det var för få som var intresserade i hans kvarter.
Flera hade redan gjort en stor investering och skaffat bergvärme. Även han har funderat på det, men tycker inte att det är lönt eftersom han har ett litet hus och bara förbrukar tre kubikmeter olja per år.
Lennart Lindgren gick med på att öka kostnaden till 35 000 kronor. Men då backade grannen ur. Gävle Energi tyckte då att det skulle bli för dyrt att göra en extra dragning till ett enda hus och sa att det inte kunde bli någon indragning nu.
Men samtidigt så ser han att det grävs ner fjärrvärmeledningar i kvarteren runt omkring honom. Han läser om hur viktigt energibolaget anser att det är med den miljövänliga uppvärmningen.
- De borde väl se mer till att det är bra för miljön och inte att det bara kostar. Dessutom vore det rimligt att ta utbyggnaden i hela Stigslund som kollektiv, i stället för att begära att varje hus ska bli lönsamt, tycker Lennart Lindgren.

Mellan husen
Han har inte kunnat slå sig till ro med Gävle Energis ekonomiska förklaring utan har haft kontakt flera gånger med bolagets representanter den senaste tiden. Han har suttit i möten med dem och försökt komma fram till en lösning.
- Grannen med tomten hörn i hörn med min håller på att få installerat nu. Man borde kunna fortsätta de 45 metrarna mellan husen och gräva ned ledningen i den mjuka marken. Det borde bli billigare än att gå runt och gå genom asfalten. Jag kan lova att skotta igen själv i så fall, menar han.
Han hoppas trots allt att man ska komma överens med Gävle Energi. Det finns säkert fler som är i samma situation, tror han.