Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flanör får ny ägare

Fastighetsbolaget Norrvidden som bland annat äger Flanörhuset i Gävle tas nu över av investmentbanken Carnegie.
– Det känns bra att vi får en lösning på ägarsituationen, säger Norrviddens chef Peter Andersson.

Tillsammans med fastighetsbolaget Fabös utgör Norrvidden kärnan i finansmannen Maths O Sundqvists imperium Skrindan. I samband med konkurshotet mot Carnegie i höstas uppmärksammades bankens miljardlån till Sundqvist.

När staten sedan tog över Carnegie sades lånen upp och Maths O Sundqvist har därefter pressats att betala sina skulder.

Efter ungefär tre månaders förhandlingar har parterna nu nått en lösning.

I samma stund som Skrindan övergår i Carnegies dotterbolag Valot Invests ägo anses Maths O Sundqvists skuld till investmentbanken reglerad. För Norrviddens vd Peter Andersson kommer beskedet som en lättnad.

– Bra att slutligen veta hur frågan landar. Vår nya ägare känns som en väldigt seriös aktör, säger han.

De senaste månadernas ovisshet har varit påfrestande. Bolagets ledning har ägnat en hel del tid åt att svara på frågor från kunder och media.

– Till viss del har det tagit energi från kärnverksamheten, men jag tror inte att det varit negativt för affärerna, säger Peter Andersson.

I Gävle äger Norrvidden bland annat Flanörhuset och Wasahuset i centrum plus 14 andra fastigheter i olika delar av staden.

Peter Andersson tror inte att verksamheten kommer att påverkas av ägarbytet.

– Att de nya ägarna kommer att sälja ut innehållet åt olika håll är nog mest en spekulation i media som det inte finns någon verklighetsförankring i. I varje fall inte i dagens konjunkturläge, säger han.

Arne Berggren är chef för den nya ägaren Valot Invest. Till tidningen Dagens Industri säger han: ”Vi ska inte för evigt vara ett fastighetsbolag”. Samtidigt understryker han att om Skrindan säljs vidare ska bolaget säljas som en helhet och inte styckas upp.