Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler använder ROT-avdraget

I en villa på Gamla Högbovägen arbetar tre målare. Av en anledning har de hyrts in av husägarna för att måla om både in- och utvändigt.
– ROT-avdragen gör att folk kan köpa sig fria, säger målaren Anders Eriksson.

Annons

Ungefär en miljon svenska hushåll kommer att renovera bostaden i sommar. Hälften av dessa kommer att utnyttja det nya ROT-avdraget som infördes vid årsskiftet. Cirka 100 000 av hushållen hade avstått från renovering om skatteregeln inte hade funnits visar en färsk undersökning som utförts av bolåneinstitutet SBAB.

På sandviksföretaget Vesslan lack och måleri märks också effekten av skatteregeln. Arbetsledaren Ove Lindgren berättar att de inkommande jobben har ökat.

– När kunderna märker att de har mer pengar att röra sig med passar de på att renovera lite extra. Vi får betydligt fler följdjobb, säger han.

Rotavdraget gör att målariföretagets kunder i slutänden ofta betalar hälften av vad tjänsten kostar. Men det är bara arbetskostnaden som subventioneras. Materialet betalar kunden fullpris på.

– Ofta har kunderna inte full koll på reglerna. Ibland känns det som vi trampar på folks integritet när vi ber om nödvändiga uppgifter, säger Ove Lindgren.

Skatteregeln har medfört merarbete för de som jobbar på måleriföretagets kontor. Hantverkaren måste vara säker på att kunden verkligen äger bostaden som jobbet utförs i.

– Men för vår del tjänar vi mer på ROT-avdragen än vad de kostar. Värre är det för ensamföretagarna, säger Ove Lindgren.

Från och med juli kommer hantverkarnas administrativa arbete att öka. Då börjar de dra av kundens ROT-avdrag direkt på fakturan. Den uteblivna delen betalas sedan av Skatteverket.

– Det är positivt för kunden och jag tror det kan leda till ännu fler jobb. Men det måste fungera som det är tänkt. Om Skatteverket inte klarar av att betala ut snabbt kommer hantverkarna att dra öronen åt sig, säger Ove Lindgren.

Om det inte vore för ROT-avdragen skulle husägarna Anders Wedin och Birgitta Martinelle på Gamla Högbovägen ha genomfört sin renovering själva.

– Det var avgörande. Eftersom vi målar om både ute och inne kommer vi utnyttja ROT-avdragen fullt ut, säger Anders Wedin.