Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler arbetsgivare innebär ökade krav på en bättre arbetsmiljö

Sverige har ett av världens bästa välfärdssystem. Här finns ett sjukförsäkringssystem som ska ge trygghet till de som är i behov av den. Alla förutsättningar att ha världens friskaste befolkning verkar tillsynes finnas, men när vi granskar siffrorna ser det inte ut så, skriver Moderatkvinnorna.

Annons

Höga sjukskrivningstal och antalet sjukskrivna fortsätter att öka. Framförallt i stor omfattning bland kvinnor som lider av psykisk ohälsa. Moderatkvinnorna ser denna utveckling som oacceptabel. Vi ser att utvecklingen framförallt inom vård, skola och omsorg måste förändras. 

Psykisk ohälsa bottnar i stor omfattning i en arbetsmiljö som inte är bra. Vi måste våga ställa oss frågan ”Varför ser vi denna utveckling, i ett land som borde ha alla förutsättningar till en motsatt utveckling?”

Idag arbetar en stor majoritet kvinnor inom vård och omsorg. Det är här vi ser en stressig arbetsmiljö, delade arbetsturer, låga löner. Allt detta sammantaget innebär att det är en stor rotation av medarbetare och det i sin tur ger en sämre arbetsmiljö för de medarbetare som väljer att stanna kvar.

Moderatkvinnorna tror att om vi ser fler arbetsgivare inom sektorn vård och omsorg, kommer kraven på en bättre arbetsmiljö att öka.

Vi anser att alla verksamheter måste få bättre förutsättningar att arbeta med kvalitetsutveckling för medarbetarna. Behovet är stort av att medarbetare ska kunna vidareutbilda sig och utvecklas inom sina yrken.

Arbetet i dag blir allt mer komplext, patienterna som finns inom vård och omsorg är allt sjukare och kräver mer avancerad vård.

Moderatkvinnorna ser därför ett ökat behov av olika kompetenser inom vård och omsorg och att vi kan använda dessa på ett mer flexibelt sätt. En vård och omsorg med patienten i fokus, där medarbetarna uppmuntras och ges förutsättningar att kunna bedriva en vård och omsorg med stor patientnöjdhet.

Vi tror på en utveckling inom vård och omsorg och är beredda att ta ledartröjan i denna utveckling!

Elisabeth Björnsdotter Rahm

ledamot Moderatkvinnornas nationella styrelse

Ann-Charlotte Granath

ordförande Moderatkvinnorna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel