Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler barn kan rädda hotad skola

GRÅÅSEN
Enda chansen att rädda Grååsens skola är att man får dit fler barn. Det beskedet fick föräldrarna på den nedläggningshotade skolan på ett föräldramöte på torsdagskvällen.

Annons
Många föräldrar hade kommit till föräldramötet där de fick träffa nästan hela barn- och ungdomsnämnden, förvaltningsledningen och rektorn.
Något beslut om att lägga ner Grååsens skola är inte taget, poängterade förvaltningschefen Ingrid Björklin, men prognoserna talar emot skolan: I dag finns det 44 elever i Grååsen. År 2007 finns det bara 23 barn i hela skolan om inget radikalt händer.
- Enda sättet att rädda Grååsen är att man låter barn som har svårt att klara skolorna i stan komma hit ut där det är lugnt och stillsamt. Det kan vara ett sätt, tyckte Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Morgan Darmell, m, uppmanade föräldrarna att försöka få fler barn till skolan.
- Bilda en byförening, ordna hit fler barn. Ni måste sätta kraft bakom orden. Vi måste ha hjälp om vi ska kunna rädda Grååsen, sa han.
Föräldrarna har i ett brev till nämnden hävdat att det finns barn i byarna närmare Hedesunda som skulle kunna gå i Grååsens skola. En enkät som de skickade ut i somras gav dock inget napp.
- Det är skolskjutsen det bangar på. Får man ingen skolskjuts kan man inte låta barnen byta skola, påpekade en av föräldrarna men på den punkten fick föräldrarna ett visst hopp. Upptagningsområdet, och därmed rätten till skolskjuts skulle kunna ändras om föräldrarna kan visa att det på det sättet går att rädda Grååsens skola utan att det blir för dyrt.
I grund och botten hänger Grååsens framtid på kommunens ekonomi.
- Vi tror att elevantalet kommer att öka igen från år 2008 och vi skulle gärna övervintra till dess om vi bara hade pengar, men det har vi inte.
Jens Leidermark, s, betonade flera gånger att han inte tror att det blir sämre för barnen om de måste flytta till en större skola, i Hedesunda eller inne i Gävle.
- Jag tror att den här skolan har många fördelar för att den är så liten, men för barnen är det nog inte sämre att gå på en större skola. Ska vi kunna behålla lärartätheten i kommunen när elevunderlaget minskar så måste vi lägga ner skolor, sa han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27