Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler boenden för ensamkommande öppnar i Sandviken – 50 nya jobb till kommunen

Under våren öppnar inte mindre än tre HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Sandviken.
Därmed hårdnar trycket på skolan, som redan är fullbelagd.
Men det ökade mottagandet innebär även fler jobb – totalt ska 50 tjänster tillsättas under våren.

Under årets första halva öppnar Sandviken inte mindre än tre HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Förutom de två läkarvillorna som under februari och mars tar emot åtta plus åtta barn, kommer ännu ett HVB-hem öppna under april med plats för ännu fler.

– Det finns kapacitet för 40 ungdomar, men vi kommer inte ta in så många inledningsvis, säger Camilla Nässbjer, enhetschef för Pangea som är kommunens verksamhet för ensamkommande flyktingbarn.

Det nya HVB-hemmet, som ligger på Fredriksgatan mitt emot Murgårdsskolan, används ännu av Mellansvenska städ som driver hotell i byggnaden. Men innan de nya gästerna kan flytta in ska ombyggnationer göras och larm installeras.

Men när bostadsfrågan är löst väntar ett nytt problem. De ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sandviken har rätt till skolgång. Men i dagsläget är kommunens samtliga skolor fulla och väntan kan dra ut på tiden.

– Det är kö till skolorna och det är mer än en månads väntetid, just nu står det 37 personer i kö till gymnasiet. Vid jullovet stod 80 stycken i kö till grundskolan 40 platser löstes, men efter lovet var kön uppe i 80 igen, säger Signe Brockman, S, ordförande i kunskapsnämnden.

Hon säger att förvaltningen ser över alla möjligheter som finns för att öka kapaciteten. Bland annat har en villa köpts i Österfärnebo som ska bli skolbyggnad. I Kungsgården ska skolan byggas ut med två paviljonger som då ska inhysa två förskoleavdelningar och tre klassrum. Även Sandbacka skola kommer att återöppnas i sin helhet och både i Hedängsskolan och i Årsunda flyttas förskoleklasserna ut ur skolan för att lämna plats åt fler mellanstadieklasser. Och på Ängsbacken öppnas två nya förskoleavdelningar. Men även andra åtgärder måste vidtas.

– Vi kommer även skjutsa barn från stan till Jäderfors och Järbo. Det blir 20-25 elever som får åka varje dag. Det är ett väldigt pusslande, säger Signe Brockman.

Men för de som ännu inte fått en plats kan väntan bli jobbig, det menar Camilla Nässbjer. Inom Pangea ser man dock till att tiden inte går förlorad.

– Eftersom att läget ser ut som det gör och det är långa dagar blir det lätt tristess och dåligt mående. Vi organiserar undervisning i svenska som drivs i vår regi, vi har flera lärare anställda. Så det handlar om ren språkkunskap, men också att till exempel träna på att laga mat.

Det ökade trycket med behov av fler HVB-hem innebär även att det behövs mer personal. Det betyder att det blir många fler arbetstillfällen i kommunen, enligt Camilla Nässbjer på Pangea.

– Totalt kommer vi behöva tillsätta 50 heltidstjänster och sedan kommer det behövas vikarier därtill.

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!