Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler borde köra elbil

Varje dag tar många svenskar en bensin- eller dieseldriven bil till jobbet. Vi använder fordon som släpper ut växthusgaser varje dag och funderar inte så mycket på konsekvenserna, eftersom de inte är några som uppkommer direkt.

Vi borde i stället köra elbilar, som inte påverkar miljön negativt så länge elektriciteten kommer från en förnybar energikälla. Detta skulle bidra till mindre utsläpp av växthusgaser, som just nu höjer medeltemperaturen på jorden och kan leda till att de varmaste områdena runt ekvatorn torkar ut helt.

Det skulle inte gå att odla någonting och det skulle kunna bli så varmt att man inte kan leva kvar där längre, alltså blir det så att vi måste bo tätare i de områden som det går.

Värmen på jorden skulle även kunna orsaka att både Nord- och Sydpolen skulle smälta. Det är självklart att vattennivån skulle höjas, vilket kan orsaka översvämningar men det man ofta glömmer är att i isen finns även växthusgaser lagrade sen många år tillbaka, som skulle släppas fria och påskynda processen ännu mer, till exempel metan.

Det tar visserligen energi och massor av resurser att tillverka elbilar, men jag anser att vi ändå skulle köpa nya bilar och tillverka dem även om vi inte skulle köpa elbilar. Skillnaden är att efter att en elbil är producerad behöver den inga fler av jordens fossila bränslen.

För att fler ska välja att köra elbil tycker jag att man ska få pengar tillbaka vid köp av den.

Elev på Prolympia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare