Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler brott under Cityfesten

GÄVLE / Cityfesten
Under dagarna Cityfesten pågår ökar antalet anmälda stölder med 383 procent. Det visar statistik som Rolf Gustafsson på Gävlepolisen tagit fram.

Dessutom mer än för- dubblas antalet anmälda misshandlar under Cityfesten, jämfört med en vanlig vecka i juli.
- Då har vi ju inte 250 000 besökare en vanlig vecka i juli heller, menar Björn Orrsten, kommenderingschef för poliserna som ska arbeta med Cityfesten.
Och han anser att det bakom den allvarliga brottsrubriceringen sällan döljer sig riktigt grovt överfallsvåld.
- Det handlar oftast om boxning i kön, näsblod och fläskläpp. De riktigt grova brotten har vi varit förskonade från, säger Björn Orrsten.
Under Cityfesten i fjol anmäldes 23 stölder, mot bara sex stölder under tiden 10-14 juli. För anmälda misshandlar var förhållandet 20 mot åtta under samma perioder.
Det är nu klart hur många poliser som ska ingå i den särskilda Cityfestkommenderingen. Tjugotalet poliser har avdelats, som dels ska ha inre tjänst och genomföra förhör och ta emot anmälningar, dels patrullera Cityfestområdet.
På grund av semester- tiderna har Gävlepolisen fått förstärkning från Västmanland och Dalarna.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se