Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler bussar på Hyttgatan

SANDVIKEN
Redan efter sommaren kan förändringen av södra Hyttgatan inledas. På fredagen informerade Carina Rask från Stadsutveckling företagarna om de planerade förändringarna.

- Kommunen vill ha en cykelväg på den västra sidan av Hyttgatan, förklarade Carina Rask. Den ska förbinda det framtida Resecentrumet vid järnvägsstationen med gågatan i centrum.
Samtidigt kommer också busslinjerna att passera södra Hyttgatan. Både linjetrafiken och länstrafiken. Här är det meningen att en busshållplats ska finnas på Hyttgatan och en vid Barrsätragatan.
- De nuvarande hållplatserna ska bort, förklarar Carina Rask. Det betyder också att det blir fler parkeringsplatser efter södra Hyttgatan.

Resecentrum
I klartext kommer busstrafiken från Gävle att gå till Resecentrum och sedan fortsätta södra Hyttgatan, Barrsätragatan och Sveavägen innan den kommer ut på gamla riks 80 mot Storvik. Trafiken från Storvik kommer att också att köra samma vägsträckning fast i motsatt riktning.
- Det här förslaget får två vinnare och en förlorare, menade Carina Rask. Vinnare blir Tåg i Bergslagen och södra Hyttgatan, medan Odengatan, som tappar busstrafiken, blir förloraren.
För södra Hyttgatan blir det en markant öppning av busstrafiken. Från i dag 98 bussar per dygn till 300 bussar.
- Men det blir ändå ett lyft för södra Hyttgatan, ansåg Ole Rapp, ägare av Blomsterflickan. Nu får vi ökad genomströmning av gående och det är bra.
Enligt den ritning som finns kommer det också att planteras träd vid cykelbanan. På förslag finns också blomsterarrangemang och parkbänkar.

Entreprenad
Det är meningen att hela arbetet ska genomföras på entreprenad. Gatan ska grävas upp och nytt vatten- och avloppsnät ska läggas.
Sedan måste också kommunen köpa en bit mark av bostadsrättsföreningen Dalslänningen för att planerna ska kunna genomföras.

JÖRGEN LARSSON