Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fall av misstänkta våldtäkter

GÄVLEUnder torsdagen greps en man misstänkt för våldtäkt på sin hustru, medan ytterligare en man befanns skyldig till våldtäkt på sin sambos barn.

Både åklagare och poliser Gefle Dagblad talat med säger att uppmärksamheten får fler att anmäla hittills okända övergrepp.
En 28-årig man greps sent på onsdagskvällen misstänkt för att ha våldtagit sin 22-åriga fru. Mannen har varken nekat till eller erkänt anklagelsen. Paret ligger sedan tidigare i skilsmässa.
Någon, det är inte känt vem, kallade polis till lägenheten sent på kvällen. Patrullen tog upp en anmälan om misstänkt våldtäkt. Gripandet kvalificerades under torsdagen till ett beslut att anhålla 28-åringen.
Hustrun har genomgått en läkarundersökning. Varken åklagare eller utredare hade under torsdagen tagit del av ett rättsintyg som kunde visa eventuella skador eller tecken på samlag.
Man beslutade att kvarhålla maken till fredagen, då han kommer att höras på nytt. Först därefter fattas beslut om att begära mannen häktad eller försätta honom på fri fot.
Under torsdagen avhandlades ytterligare misstankar om sexualbrott - denna gång i tingsrätten.

Tioårig flicka
En 53-årig man befanns på eftermiddagen skyldig till tre våldtäkter - på en tioårig flicka.
Innan tingsrätten bestämmer straffet ska mannen genomgå en så kallad stor rättspsykiatrisk undersökning som brukar ta fyra veckor. Den utförs antagligen vid avdelningen för rättspsykiatri vid Huddinge sjukhus.
När tingsrätten nu begärde rättspsykiatrisk undersökning tog man ställning i skuldfrågan, men uteslöt inte att 53-åringen begick brotten under inflytande av en allvarlig psykisk störning, i vilket fall han ska dömas till vård.
Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.
Under rättegångens öppna del läste åklagare Ann-Marie Sjöberg upp anklagelsen: tre gånger våldtog 53-åringen sin sambos dotter.
53-åringen nekade via sin advokat till varje åtalspunkt.
Flickans låga ålder och att övergreppen skedde i hemmet var "särskild hänsynslöshet och råhet", enligt åklagaren.
Brotten förövades under sommaren och hösten 1994, och under första halvåret påföljande år.
Liksom flera andra anmälningar under våren handlar det om brott som begåtts för flera år sedan. En åklagare säger att just uppmärksamheten fått många att anmäla. Förnyad uppmärksamhet har lett till ännu fler anmälningar.
Ändå kan det vara toppen på ett isberg.
Överfallsvåldtäkter, när förövaren är obekant med sitt offer, är extremt ovanliga. De flesta våldtäkter sker när de inblandade känner varandra.
Så trots att det kan tyckas som att många våldtäkter anmälts de senaste månaderna, innebär det faktum att förövare och offer känner varandra att anmälda våldtäkter förblir en liten del av alla våldtäkter:
- En bråkdel, konstaterar en erfaren utredare.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se