Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler får hjälp mot dold sjukdom i Gävleborg

Benskörhet drabbar många äldre. Bara ett fåtal får den hjälp de skulle behöva. Men i Gävleborg har ett nytt projekt lett till att fler fall upptäcks och att fler kommer under behandling.
– Det här är väldigt positivt, säger Inger Aréen, ordförande i Osteoporosföreningen Gävleborg.

Under tisdagen firas Internationella osteoporosdagen. I Gävle uppmärksammas detta med ett arrangemang på Scandic CH. Det pågår klockan 17-20 och den som gör ett besök kommer att få ta del av nyheter kring diagnostik och behandling av sjukdomen. Bland annat finns representanter för Region Gävleborg på plats.

Arrangör är Osteoporosföreningen i Gävleborg.

– Vi vill framför allt komma ut med information om hur man numera arbetar inom vården i Gävleborg kring osteoporos. Det har blivit stora förbättringar och det tror vi inte att så många känner till, säger Inger Aréen.

Hon har varit ordförande i föreningen (som har 55 medlemmar) sedan den bildades 2013. Då fanns stora brister i osteoporosvården i länet. Få personer undersöktes för sjukdomen, få fick behandling. En stor brist var att Region Gävleborg på den tiden saknade bentäthetsmätare. För att kunna undersöka och diagnosticera var man tvungen att skicka patienten till Uppsala eller Falun där sådana mätare fanns.

Nu har även Gävleborg införskaffat en bentäthetsmätare och därmed har förutsättningarna att bedriva en bra osteoporosvård starkt förbättrats. Parallellt med den investeringen har ett projekt startats för identifiera patienter med återkommande frakturer. Dessa patienter får numera genomgå en utredning för att se om de har benskörhet och om de behöver behandling för det. På det sättet kan man undvika att de råkar ut för fler frakturer.

Inger Aréen ser det som viktigt att osteoporos upptäcks så tidigt som möjligt.

– Då kan man börja tidigt med behandling och undvika att man blir väldigt dålig i sin sjukdom.

Benskörhet brukar beskrivas som en dold folksjukdom. Uppemot en halv miljon svenskar beräknas ha benskörhet, men bara 14 procent får behandling. Inger Aréen framhåller att diagnosen osteoporos bara funnits i 20 år.

– Vissa äldre läkare har inte så stora kunskaper om sjukdomen, säger hon.

Hon påpekar att det i dag finns bra medicinsk behandling och råder alla som misstänker att de har benskörhet att söka vård. Biverkningar gör dock att vissa slutar medicinera.

– Mår man inte bra ska man inte sluta utan vända sig till sin läkare och be om att få prova en annan medicin. Det finns sju olika mediciner att välja på, säger hon.

LÄS ÄVEN: Benskörhet måste tas på allvar

LÄS ÄVEN: Ökad risk för fraktur med medicin