Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler flyktingar tas emot i Sandviken

SANDVIKENSandviken tar emot 300 irakiska flyktingar de närmaste tre åren.Kommunstyrelsen har godkänt ett avtal med Södertälje kommun.Därmed ökar kommunen sitt flyktingmottagande kraftigt. I dag tar man emot mellan 30 och 50 flyktingar per år.Det avtal som kommunstyrelsen godkände i går innebär att de båda kommunerna samarbetar under tre år. Och de båda kommunerna drar nytta av varandra.

Genom samarbete med Södertälje kommer 300 irakiska flyktingar till Sandviken de närmaste tre åren.
I Södertälje, i en region med en ständigt ökande befolkning och dessutom en invandrartät kommun, har man stora problem med att ordna lägenheter åt invånarna. Inte minst med att hitta lägenheter åt nyanlända flyktingar.
I Sandviken är problemet det motsatta. Här minskar befolkningen och antalet outhyrda lägenheter blir allt större. Just nu finns omkring 650 tomma lägenheter i Sandviken, främst i Björksätra och Norrsätra.
Tanken är att de irakier som kommer hit ska flytta in i de lediga lägenheter som finns, det är inte fråga om att skapa en flyktingförläggning.

Slopade planer
Från början var det tänkt att det var en speciell grupp från södra Irak - mandéer - som skulle etablera sig i Sandviken.
De planerna har man slopat. De 100 flyktingar om året som Sandviken kommer att ta emot kommer från olika delar av Irak.
Det kommer att röra sig om både arabiska och kurdiska irakier, berättar Ulf Palm på Sandvikens invandrar- och flyktingbyrå. De har tagit sig till landet på olika sätt, berättar han.
- Det enda de har gemensamt är att de har fått uppehållstillstånd, säger han.
Avtalet med Södertälje innebär att Sandvikens kommun ökar sitt flyktingmottagande rejält. I dag har man ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 30 flyktingar per år.
Det brukar bli några fler eftersom dessa kan ta hit sin familj också. Mellan 30-50 per år, berättar Ulf Palm.
Avtalet med Södertälje är utöver avtalet med Migrationsverket, det blir alltså 100 flyktingar till per år.
Men kommunen är väl rustad för att ta emot dessa, säger Ulf Palm.
- Vi har tagit emot fler flyktingar förr, säger han.
Bland annat under mitten av 1990-talet i och med kriget i det forna Jugoslavien.
Han tycker att det kan vara positivt för Sandviken om antalet flyktingar ökas.
- Folk flyttar ju härifrån. Vi måste ha en inflyttning också.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist