Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler frigymnasier vill till Gävle

Två nya frigymnasieskolor vill etablera sig i Gävle. Den ena vänder sig till elever i behov av särskilt stöd, den andra riktar in sig på praktiska utbildningar.
Dessutom vill Thorén business school växa.

Magelungens Behandlingscenter AB är namnet på det ena av företagen som vill starta i Gävle hösten 2010.

Företaget vill starta MBC-gymnasiet som vänder sig till elever i behov av särskilt stöd.

MBC-gymnasiet finns redan i Stockholm och har där tagit emot elever som har haft problem i sin vanliga skolgång. Det kan vara ungdomar med psykosociala problem eller elever med neuropsykiatriska diagnoser, exempelvis adhd.

Skolan vill starta två program: samhällsprogrammet och individuella programmet, IV.

Den andra friskolan som siktat in sig på Gävle heter Yrkesgymnasiet.

Friskolan har samma ägare som Thorén business school, men inriktar sig på yrkesutbildningar som exempelvis bygg, fordon, hantverk och omvårdnad.

– Det är ett yrkesgymnasium med inriktning på lärlingsplatser, en möjlighet för elever som vill ha ett annat upplägg än den traditionella skolmiljön, säger projektledare Per Röckner.

Skolan vill slå upp portarna med 64 platser nästa år och därefter utöka till totalt 192 elever om tre år. Går ansökan igenom kommer eleverna att läsa sina teoretiska ämnen i samma byggnad som eleverna på Thorén business school.

Slutligen vill Thorén business school utöka med ett management-program med inriktning på organisation och ledarskap. Programmet beskrivs som närliggande det naturvetenskapliga programmet.