Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler går till valurnorna efter mordet?

GÄVLEAttentatet mot utrikesminister Anna Lindh kan leda till ett högre valdeltagande än vanligt i söndagens folkomröstning om EMU.

Annons
Den bedömningen gör några av de lokalpolitiker som GD talat med.
Varken Roland Ericsson, c, Axel Andersson, s, Bodil Ceballos, mp, eller Gunilla de Maré, m, tror att stämningen efter mordet gör att människor stannar hemma från valurnorna.
- Vi är ingen isolerad ö som lever oberörda av ondskan runt omkring. Jag tror att nu vill människor visa att de tar ansvar för framtiden. Människor väcks ut vardagslunken och slutar tänka att "äsch, det spelar ändå ingen roll vad jag gör", säger Gunilla de Maré, m, som engagerat sig för ett ja till euron.
Vilken sida som gynnas av ett högt valdeltagande är däremot svårt att säga, tycker hon.
- Det vet jag inte. Men ett högt valdeltagande är ett värde i sig, säger hon.
Axel Andersson, s, som även han kämpat för en jaseger, tror också på ett högt valdeltagande:
- Jag tror att många vill visa sin uppskattning för Anna Lindhs politiska engagemang genom att gå och rösta, säger han.
- Om det leder till fler jaröster vet jag inte, men det finns ju en del erfarenheter från andra val som tyder på att det kan bli så. Jag tror att många känner en stark samhörighet med det som Anna Lindh trodde på.

Bodil Ceballos, mp, som ägnat mycket tid de senaste veckorna åt att argumentera för ett nej till euron, tror också att många kommer att rösta i folkomröstningen.
- Det är viktigt att så många som möjligt utnyttjar sin demokratiska rättighet att vara med och bestämma över vår framtid. Det är lätt gjort att man tar ställning utifrån sina känslor efter en sådan här händelse, men jag hoppas att de som röstar gör det efter vad de tycker i sakfrågan, säger hon.
Roland Ericsson, c, är också engagerad på nejsidan, men tror inte att attentatet mot Anna Lindh kommer att påverka valutgången i särskilt stor utsträckning.
- Jag har aldrig varit med om någon valrörelse där så många människor så tidigt har talat om vad de har bestämt sig för. Den Sifo-undersökning som kom på fredagen tyder ju inte heller på att opinionen har svängt efter Anna Lindhs död, säger han.
Beslutet att alla debatter och andra kampanjaktiviteter ska ställas in de sista dagarna känns helt riktigt, tycker Roland Ericsson.
- Både som politiker och som sjukhuspräst vet jag att vid sådana här plötsliga händelser behöver folk stanna upp och tala med varandra på ett annat sätt. När aktiviteterna avbröts blev det en markering av att vi behöver tid för eftertanke, säger han.
Axel Andersson, s, uppskattar också att kampanjerna har blåsts av.
- Det är skönt att både ja- och nejsidan har respekterat vapenvilan, om jag får kalla den så. Det är välgörande, säger han.

Bodil Ceballos, mp, tycker däremot att kampanjen har lämnat ett underligt tomrum efter sig.
- Det kanske har varit annorlunda i TV, det vet jag inte, men de debatter jag har hört här i Gävle har inte varit hätska utan mer som samtal. Det samtalet mellan ja och nej har avstannat nu. Det är lite synd, för jag tror att det fortfarande är många som inte bestämt sig, säger hon.
- Men vi finns ju vid valstugan om folk vill ha material eller om de vill fråga något.
Gunilla de Maré, m, hänvisar också till valstugan på Stortorget.
- Det kan ju vara så att det är många som kommer på nu, när detta har hänt, att de måste sätta sig in i frågan. Och då finns det ju material att få. Det är bara jippona som försvinner, information finns fortfarande. Det blir lite mer sakligt nu kanske, det tycker jag är bra, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se