Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hästar än någonsin på årets Hästival

GÄVLEI dag går startskottet för den sjunde Hästivalen i Gävle. Nytt för i år är satsningen på barnen. Tre teater- och musikföreställningar kommer det att bli under de tio dagar som festivalen pågår. Dessutom finns ett barntivoli på plats med bland annat pilkastning och karuseller.- Det här ska vara en familjefest för alla, säger Jessica Wennerström, en av Hästivalgeneralerna.

Annons
En annan nysatsning den här sommaren är på Hunting. Fjolårets provarrangemang blev en succé så på torsdag kommer drygt 70 ekipage att tävla i den här grenen som innebär en kombination av ban-och fälthoppning.

Fler ekipage anmälda
Till årets arrangemang är det fler hästekipage anmälda än någonsin förr. Från Mälardalen i söder till Boden i norr kommer minst 700 hästar att närvara under någon av dagarna som Hästivalen håller på. Det är minst 100 fler än förra året.

- Hästivalen har blivit mer och mer känd som en omtyckt arena för hästtävlingar. Den liknar internationella tävlingsbanor fast i miniatyr, säger Jessica Wennerström.

Estradens chef Per Schönnings tillägger att hästarrangemanget i Gävle är det fjärde största i landet. De andra tre jobbar mot eliten.

- Men vi bjuder på ett elitarrangemang fast för amatörer, säger han.

Trots att det stundtals kommer att bli trångt på området med alla hästtransporter så finns det förutsättningar för att Hästivalen kan öka i omfång och samtidigt vara kvar på Estraden menar arrangörerna.

- Vi har ett bra samarbete med Gävletravet där vi har tillgång till både hästboxar och duschar för deltagarna, säger Jessica Wennerström.

Nästan ett år av planering och en månads intensiva förberedelser på plats är så gott som slut. I dag klockan tolv måste allt vara fullständigt klart. Men ända in i det sista pågår prepareringen av området. Från räddningstjänsten har arrangörerna lånat in brandslangar för att vattna banorna.

- Att ställa i ordning banorna är det svåraste, viktigaste och samtidigt dyraste momentet. Underlaget på banorna måste vara perfekt. Hästfolk är kräsna av sig. Till varje år satsar vi 40 000 kronor på ny sand. Dessutom måste banorna hyvlas, harvas och plockas ren från sten, säger Per Schönnings.

Nu kan arrangörerna bara hoppas på det bästa när det gäller vädret. Gassar solen och om temperaturen blir allt för hög under de närmaste tio dagarna finns risken att publiken sviker och beger sig till stränderna i stället.

- Så vi föredrar faktiskt regn. Men vädret ser ut att bli okej, säger Per Schönnings.

ELIZABETH FORSMARK