Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler heltider - färre tjänster

SANDVIKENSandvikens kommun har tillfälligt stoppat planerna på att låta alla som vill jobba heltid inom äldreomsorgen.

Annons
Orsaken är att fler heltidstjänster ger färre personer som arbetar. Något som krånglar till scheman och ger personalen mer arbete.
Beslutet har dock inte med protesterna från Ängsbacken att göra, hävdar kommunalrådet Stefan Hedin.
När kommunen tog beslut om en ny inriktning för Sandvikens äldreomsorg beslutade man också att alla som arbetar inom äldreomsorgen ska erbjudas att få arbeta heltid. Erbjudandena har redan gått ut men nu sätter kommunen stopp. Om fler går upp på heltid kan det ändå innebära en tuffare arbetssituation eftersom pengarna räcker till färre personer.
- Hela det här heltidsprojektet har fått en negativ klang eftersom det har varit svårt att genomföra. Personalen har ju inte vågat gå upp på heltid för då har man känt sig illojal mot sina arbetskamrater, säger kommunalrådet Anette Wiktorsson.

Nästa års budget
I stället avvaktar man med heltidserbjudandena tills budgeten för nästa år är tagen. 2003 avsätter kommunen nämligen mer pengar till äldreomsorgen. Det kommer att ske en utökning av bemanningen efter hand som fler går upp på heltid.
Beslutet att stoppa heltidserbjudandena har inte med protesterna från Ängsbackens äldreboende att göra. Gefle Dagblad har flera gånger berättat om den tuffa arbetssituationen där, senast i förra veckan. Personalen har skrivit ett brev till Stefan Hedin med en vädjan om mer personal.
- Men om vi inte hade tagit beslutet att stoppa det här nu hade kanske ett par personer till försvunnit från Ängsbacken om tillräckligt många gått upp på heltid, säger Stefan Hedin.

Karin Bergkvist