Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hönor lever i olagliga burar

GÄVLEDe 960 hönorna i Oslättfors är inte ensamma om att sitta instoppade i olagliga burar.

Enligt jordbruksverkets beräkningar fanns det den 1 juli 214 000 höns i förbjudna burar i Sverige.

- Jag är ändå förvånad över att någon har satt in nya höns i burar som tagits ur bruk, så som det tydligen skett i det här fallet. Det är inte vanligt, säger Jackis Bengtson, handläggare i värphönsfrågor på jordbruksverket.

Astrid Lindgren
Hönsburarna förbjöds i den djurskyddslagstiftning som författaren Astrid Lindgren fick i åttioårspresent 1988, men hönsägarna fick samtidigt tio år på sig att avveckla bursystemet. När avvecklingsperioden gick ut 1999 beviljade jordbruksverket dispens för de flesta hönserierna för ytterligare tre år eller tre omgångar höns, med motiveringen att det fortfarande inte fanns några godkända hönsburar på marknaden.

Runt om i Sverige lever därför fortfarande 2,5 miljoner höns gamla trånga burar, på dispens från jordbruksverket. Dessa dispenser kommer att gå ut den närmsta tiden, och de förlängs bara om hönsägaren kan visa att han beställt en ny hönshusinredning som ännu inte levererats.

I Oslättfors gick dispensen ut den 6 januari i år. Jordbruksverket och senare länsrätten avslog ägarnas begäran om förlängd dispens.

De hönserier vars dispens går ut kan välja på att lägga ner verksamheten, lägga om till frigående höns eller investera i godkända burar, med värprede, sittpinne och ströbädd. Att lägga om till fri- gående höns kostar cirka 65 kronor per höna, att köpa in godkända burar kostar ungefär dubbelt så mycket.

Men ett 15-tal hönserier med sammanlagt 214 000 höns fortsätter alltså att använda de gamla burarna trots att de blivit olagliga.

- Jag vet att det är någon som chansat och satt in en ny omgång höns i förhoppning att kommunen inte skulle reagera. Det finns också några hönsägare som inte förstått att dispensen gäller högst tre omgångar hönor, även om det inte gått tre hela år ännu, säger Jackis Bengtson.

- Sedan finns det några som överklagat beslutet till länsrätten och hävdar att de har rätt att använda burarna tills målet är avgjort.

690 000 hönor finns numera i godkända större burar, men det system som ökar mest är systemet med fri- gående höns.

Bara frigående i länet
I Gävleborgs län finns det, utöver hönorna i Oslättfors, enbart frigående höns.

- Det finns cirka två miljoner frigående höns i Sverige i dag. Det är ganska många nya personer som startar hönserier, bland annat en hel del spannmålsodlare, och de satsar genomgående på frigående höns, säger Jackis Bengtson.

Det är kommunerna som är tillsynsmyndighet för hönserier, men hur aktivt kommunerna utövar sin tillsyn varierar. Jordbruksverkets rekommendation är kommunerna ska utdöma ett föreläggande, med eller utan vite, när de upptäcker att någon har burhöns utan dispens.

Ett sådant föreläggande var också på gång i Gävle i våras, men drogs tillbaka när ägarna till hönseriet försäkrade att hönseriet skulle avvecklas.

INGEGERD SÖRGARD