Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvinnor i riksdagen

GÄVLEBORGGävleborg kan i höst bli det län som har störst andel kvinnor i riksdagen.

Annons
Om mandatfördelningen efter höstens val blir samma som nu kommer sju av tolv riksdagspolitiker från Gävleborg att vara kvinnor.
En av dem är Yvonne Oscarsson, riksdagsledamot från Ljusdal.

Lite stolt
-Det känns roligt, man blir lite stolt, säger hon.
Hur det kommer sig att Gävleborg går i täten när det gäller att göra riksdagen mer jämställd, det kan hon inte svara på.
- Jag önskar att jag kunde säga att jag inte trodde det var en slump att det är just Gävleborg, men det är nog vad jag tror ändå, säger hon.
En undersökning som Ekot har gjort visar att om mandatfördelningen består domineras 16 valkretsar av män och sju av kvinnor medan sex valkretsar skickar lika många män som kvinnor till riksdagen. Männen kommer enligt prognoserna även efter valet att dominera riksdagen, med runt 55 procent av platserna. Det är ett litet steg mot en något mer jämställd riksdag än nuvarande mandatperiod, men fortfarande finns en stor obalans inom vissa partier.
Hur mycket vänsterpartiet försöker skapa rättning i leden, finns det distrikt som nominerar många fler män än kvinnor.
Och bland moderaterna kommer även i fortsättningen två tredjedelar av riksdagsledamöterna att vara män.

Kompetens
Patrik Norinder, moderat riksdagsledamot, har en förklaring till varför fler kvinnor än män från Gävleborg kan se fram emot en riksdagsplats.
- Vi har väl ovanligt många kompetenta kvinnor här. Det här går precis i den moderata linjen där det är kompetensen som styr, inte någon sorts kvotering, säger han.
Han tror att andelen kvinnor i den moderata riksdagsgruppen kommer att stiga successivt.
Vänsterpartiets Yvonne Oscarsson är inte imponerad.
- Utvecklingen mot jämställdhet i riksdagen har gått enormt långt de senaste 50 åren. Jag tror inte vi hade kommit lika långt med moderat styre, säger hon.
Men ett gemensamt har vänstern och moderaterna - nummer ett på riksdagslistan är en man och nummer två en kvinna. Skulle partierna bara få en riksdagsplats var i höstens val är det alltså kvinnorna som ryker.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se