Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och framfusigare mygg

/

Blodsugarna är den värsta sommarplågan, enligt svenskarna. Och det ser inte ut att bli bättre. Tvärtom tror forskare att myggorna kommer att bli fler, och mer påträngande.

Annons

Mygg, knott och bromsar toppar listan över vilka djur och insekter som svenskarna tycker är värst på sommaren. Försäkringsbolaget If har ställt frågan till 5 976 personer runtom i landet. I norr är man ännu mer negativ till blodsugarna än i resten av landet, vilket förvånar myggforskare Jan O Lundström.
– Jag skulle kunna tänka mig att människor som bor i områden där det finns mycket översvämningsmyggor skulle vara ännu mer negativa, säger han.
Översvämningsmyggan kläcker sina ägg, precis som namnet antyder, i översvämningsområden. Och det finns flest sådana i södra Sverige. Den är dessutom mycket mer påfrestande än sin släkting skogsmyggan.
– Dels så håller de till på väldigt koncentrerade områden. Och de attackerar när som helst, medan skogsmyggan kommer fram till kvällen. Med skogsmyggan kan du sitta ute en sommardag med en kopp kaffe och vara ifred, men med översvämningsmyggan så har du så mycket mygg att du inte ser koppen.
Och vi lär se mer av översvämningsmyggan framöver.
– Varmare och längre somrar, samt mer skyfall har en enormt positiv effekt, säger Lundström.

Mer läsning

Annons