Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler prov krävs efter oljesanering

Saneringen av marken på Hantverkarbacken i Sandviken blev klar i höstas. Prover efteråt visade att föroreningarna var borta.
Men nu kräver kommunen att fler prover måste göras.

Det var när två bostadsrättsföreningar skulle bygga en miljöstation på Hanverkarbacken som nedgrävda cisterner upptäcktes i marken.

Cisterner som läckte olja.

Ett saneringsarbete av marken satte igång direkt. Bakterier, syre och kväve i form av hästgödsel användes i reningen som blev klar nu i höstas.

Efteråt togs två prover som visade att jorden och dräneringsvattnet hade sanerats tillräckligt. Men Sandviken Energi krävde ett program för att övervaka att spillvattnet verkligen förblir rent från olja.

Nu har bygg- och miljönämnden beslutat att fler prov måste tas för att vara på den säkra sidan.

– För få provtagningar är gjorda. Vi behöver ett kontrollprogram som vidareutvecklar utredningen. Proverna som tagits säger inte hela sanningen, säger Tommy Stenergard, chef på förvaltningen.

Beslutet motiveras med att området kanske bebyggs i framtiden och att där då inte får finnas partiklar som har negativ påverkan på miljö och hälsa.

Nämnden beslutade att proverna ska vara klara senast första maj. Därefter ska nämnden granska resultatet och ta ställning till ett definitivt slutdatum för hela projektet.

Det är de två bostadsrättsföreningarna som är skyldiga att sköta provtagningarna med hjälp av konsultföretag.