Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler röstade än i förra valet

Valdeltagandet ökade i Gästrikland i gårdagens val till Europaparlamentet men var lägre än i landet i genomsnitt. Resultatet visar att Socialdemokraterna fick ett betydligt bättre resultat här än i resten av landet.

Annons

Valdeltagandet i vårt område varierade från 32, 8 procent i Ockelbo till 40, 6 procent i Gävle.

I alla kommuner utom Ockelbo har valdeltagandet ökat sedan förra EU-valet 2004. Men valdeltagandet ligger fortfarande under riksgenomsnittet för Sverige som i går kväll såg ut att landa på 43, 8 procent.

Om man tittar på valresultaten i kommunerna i vårt område så är den mest tydliga trenden att Socialdemokraterna gör ett betydligt bättre val här än i riket i genomsnitt där partiet sent i går kväll såg ut att få 24, 6 procent av rösterna.

I Gävle får Socialdemokraterna 27, 8 procent medan man i Hofors får hela 44, 3 procent av rösterna.

Även Vänsterpartiet gör ett bättre val i vårt område. På riksplanet fick partiet bara 5, 6 procent av rösterna men i Gästrikland varierade resultatet mellan 7, 3 och 12, 2 procent.

Valets nykomling Piratpartiet fick något färre röster i vårt område utom i Gävle och Sandviken där partiet fick ungefär samma andel av rösterna som i landet i stort.