Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler röstade än i förra valet

Valdeltagandet ökade i Gästrikland i gårdagens val till Europaparlamentet men var lägre än i landet i genomsnitt. Resultatet visar att Socialdemokraterna fick ett betydligt bättre resultat här än i resten av landet.

Valdeltagandet i vårt område varierade från 32, 8 procent i Ockelbo till 40, 6 procent i Gävle.

I alla kommuner utom Ockelbo har valdeltagandet ökat sedan förra EU-valet 2004. Men valdeltagandet ligger fortfarande under riksgenomsnittet för Sverige som i går kväll såg ut att landa på 43, 8 procent.

Om man tittar på valresultaten i kommunerna i vårt område så är den mest tydliga trenden att Socialdemokraterna gör ett betydligt bättre val här än i riket i genomsnitt där partiet sent i går kväll såg ut att få 24, 6 procent av rösterna.

I Gävle får Socialdemokraterna 27, 8 procent medan man i Hofors får hela 44, 3 procent av rösterna.

Även Vänsterpartiet gör ett bättre val i vårt område. På riksplanet fick partiet bara 5, 6 procent av rösterna men i Gästrikland varierade resultatet mellan 7, 3 och 12, 2 procent.

Valets nykomling Piratpartiet fick något färre röster i vårt område utom i Gävle och Sandviken där partiet fick ungefär samma andel av rösterna som i landet i stort.