Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler skriver provet i år

51 000 högskoleprov skrivs i morgon i de olika provlokalerna runtom i landet.
Det är en ökning med nästan 20 procent jämfört med i fjol.
– Många väljer att söka utbildning när det är lågkonjunktur, säger Nils Olsson på Högskoleverket.

Att skriva högskoleprovet är i vår populärare än på länge.

– Vi ser en väldigt stor ökning i landet, närmare 20 procent, säger Nils Olsson som är utredare på Högskoleverket.

Han tycker att det är lite oväntat att siffrorna stiger just nu, eftersom man haft en nedgång i antalet provdeltagare ända sedan 2005.

– Det där brukar hänga ihop med antalet 19-20 åringar, men det förklarar inte allt. Naturligtvis påverkar stora konjunktursvängningar även högskolor, säger Nils Olsson.

Han tror även att ett regeringsbeslut kan ligga bakom en del av ökningen. Från och med 2010 blir nämligen alla som kompletterat sina betyg, på till exempel Komvux, en särskild urvalsgrupp – en så kallad kompletteringsgrupp.

Syftet är att det ska bli enklare för gymnasielever att komma direkt från gymnasiet till högskolan. Och då blir högskoleprovet mer viktigt, när det alltså inte längre på samma sätt lönar sig att läsa upp sina betyg.

– Efteråt ser vi om det är fler yngre eller äldre som gjort provet. Om det är fler äldre beror det på regeringsbeslutet och lågkonjunktur, medan fler yngre beror på en stor ålderskull, säger Nils Olsson.

I år har fler än vanligt anmält sig efter sista anmälningsdatum, vilket högskolorna har gått med på.

– Det är positivt att fler vill skriva även om man missat datumet. Det tyder på att det finns ett stort intresse för provet, säger Nils Olsson.