Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler snattare grips nu

GÄVLEHur ser det ut när en person proppar ner ett storpack köttbullar i sina trosor?Vad tänker man vid synen av en dam som är i full färd med att smyga ner en fryst fläskfilé i byxorna?

De båda exemplena är tagna från verkligheten. Som butiksväktare upphör man aldrig att förvånas, får GD veta i samtal med personal från Securitas och Gestrike Bevakning.
Statistik över polisanmälda snatterier visar att anmälningarna har ökat under de senaste tre årens första månader. Enligt polisen kan det dels bero på att de större varuhusen har blivit allt fler, men också på att butikerna har utökat bevakningen.
Att allt fler snattare grips innebär inte att polisen arbetar hårdare med anmälningarna. Snatterier är ett lågprioriterat brott, berättar Anders Sjödin, en av cheferna för närpolisen. Det äldsta ärendet som fortfarande ligger outrett hos polisen är 1,5 år gammalt.

Provbevakning
Vad kostar snattandet för samhället? Polisen har ingen statistik på det. Men Mikael Storm, delägare till Gestrike Bevakning, har sammanställt en lista efter en provbevakning på 9:ans båda våningsplan under en begränsad period i somras.
Under sammanlagt 75 timmar tog de 57 snattare som stulit varor för sammanlagt nästan 11 200 kronor.
- Snattaren ser ut som vem som helst, säger Mikael Storm. Det är allt från människor inom högt uppsatta positioner till uteliggare som snattar mat för dagen. En ung person kan stjäla ett tuggummipaket för spänningens skull, men sedan blir man kaxigare och kaxigare.
Mikael Storm berättar att man kan bedöma hur länge en ertappad person har sysslat med snattande utifrån hur avancerat och värdefullt stöldgodset är.
Batterier, rakblad och snusdosor snattas av alla kategorier och åldersgrupper.
Ungdomar som snattar stjäl ofta kläder, smink och smycken.
Äldre snattare stjäl ofta mat som skinka och pålägg.
- Flera äldre snattare resonerar att de kan ta en småost för att de har varit trogna handlare hos butiken.

Kleptomaner
Kleptomani är en sjukdom som gör att man "måste" stjäla så fort man kommer åt. En del snattare skyller på det när de haffas.
- Jag är skeptisk till den där förklaringen om kleptomani, säger Mikael Storm. Under mina sju år inom branschen har jag egentligen bara träffat på en person som haft papper på att han är kleptoman.
Däremot kan snattandet bli som ett gift för den som har gjort det till en del av sin livsstil.
- När de väl åker fast ringer kanske en klocka hos dem, men då är de redan fast i vanan att snatta.
MARIAM NARAGHI