Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler sökande till Högskolan i Gävle

En ökning på 650 ansökningar till höstens program jämfört med 2008. Det redovisar Högskolan i Gävle, som även har fler sökande till kurserna.
För högskolan betyder fler studenter mer pengar.
– Det är positivt och en bra ökning, säger Gert Dahlqvist, studieadministrativ chef på högskolan.

Omkring 3 150 personer sökte till program på högskolan inför höstterminen.

Det är en ökning med 26 procent jämfört med 2008. 4 670 personer sökte fristående kurser, och det motsvarar en ökning på fyra procent.

– Ju fler studenter desto bättre för ekonomin, säger Gert Dahlqvist.

Många av ansökningarna är till program som redan tidigare har varit populära. Andra kurser och program som haft ett lågt antal sökande får nu ett uppsving.

– Vi ser en ökning inom behörighetsgivande utbildningar, exempelvis basår med inriktning ingenjör. Jag tror att arbetsmarknadssituationen slår igenom på vad folk vill studera.

Även hälsopedagog- och sjuksköterskeutbildningarna har blivit mer eftertraktade. Flest sökte dock socionomprogrammet, närmare bestämt 544 personer.

Endast ett fåtal program har sjunkande siffror. Dataprogrammet har till exempel tappat 15 sökande.

Först i slutet av augusti kommer det faktiska antalet nya studenter att vara klart.

– Många kan tacka nej till utbildningsplatserna. Samtidigt kan det tillkomma sökande till kurser och program som inte är fulla. Vi ska försöka vara flexibla och ta in så många som möjligt, säger Gert Dahlqvist.

Är det finanskrisen som är förklaringen till att så många söker till högskolan?

– Nej, jag tror att det beror på många samverkande faktorer. Jag hoppas att vi lockar för att vi är ett bra lärosäte. Dessutom har vi gjort bra marknadsföring. Finanskrisen är bara en av anledningarna.