Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler väljer borgerligt alternativ

De borgerliga begravningarna har ökat under 00-talet.

En förklaring är strömmen av människor ut ur Svenska Kyrkan, men många lockas också av ceremonins fria ramar.

– En borgerlig begravning är lika unik som livet den avlidne personen levt, säger Monica Andersson som är borgerlig officiant.

Annons

Det är fredag eftermiddag och Monica Andersson har precis hållit i en begravning i Uppståndelsens kapell i Gävle. Senare på eftermiddagen väntar ytterligare samtal med anhöriga som önskar att den avlidne ska få en borgerlig begravning.

– Jag åker ofta hem till folk och vi talar i flera timmar. Jag lyssnar på vad de säger, och vad de inte säger. Sedan skriver jag flera sidor om personen där jag försöker hitta rätt tonläge. Det är bra om det går ihop med den musik som valts till begravningen också, berättar hon.

När Monica Andersson började som kommunens officiant 1993 höll hon i runt tio begravningar om året. Nu jobbar hon självständigt och håller i runt 40 begravningar per år.

– Jag tycker att det legat ganska konstant i ett par år nu i Gävle, men innan ökade det väldigt mycket.

Monica Andersson utför även borgerlig vigsel, och leder namngivningsfester, men vanligaste uppdraget är begravningar.

– Jag försöker att lyfta fram glädjen och det positiva. Det känns bra när folk sitter och fnissar i bänkarna, tänker och minns. De ska gå från begravningen och le.

De fria ramarna tilltalar henne:

– På en borgerlig begravning kan du göra som du vill. Bara det är värdigt och familjen är med på det.

Och det finns exempel på verkligt annorlunda önskemål. Hon nämner att det förekommit bowlingklot och små rosa cadillac-bilar som kistdekoration.

Även när det gäller musiken så är ramarna fria. Monica Andersson höll nyligen i en begravning för en bortgången arbetskamrat.

– Då hade vi all rolig musik som hon tyckte om, till exempel Nannes ”Kom och håll om mig”. Det kändes som en fin hälsning till henne.

Annons