Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler väljer stuga på semestern

Allt fler väljer att hyra en stuga på semestern. Trots att priserna gått upp i övriga samhället har stugorna blivit billigare. – Folk vill ha lite lyx, säger Renata Kuntz på Hedesunda camping.

Mellan åren 2005 och 2007 ökade beläggningen på landets stugbyar med nästan fem procent.

Under samma period sjönk priset för att bo i stuga med en dryg procent, trots att priserna i övriga samhället gick upp med ungefär fyra procent.

Det visar ny statistik från intresseorganisationen För Turism i Sverige.

På flera campingplatser och stugbyar runtom i Gästrikland märker personalen av att det är fler som väljer att bo i stuga.

– Våra stora stugor var fullbokade för sommaren redan i januari, säger Renata Kuntz på Hedesunda camping.

Stugorna där är fullt utrustade med exempelvis kök, toalett och tv. Renata Kuntz tror att turister i allmänhet har blivit mer bekväma av sig.

– Då är en stuga perfekt, säger hon.

Även för Strandbadens camping i Årsunda går det bra med stuguthyrningen.

– Eftersom vi precis har tagit över Strandbaden har jag inget att jämföra med, men våra sex stugor är uthyrda i stort sett hela tiden. En kvinna som bodde här över midsommar bokade redan nu in sig till nästa midsommar, säger Ingela Sigvardsson som är positivt överraskad av det höga trycket.

Det är blandade målgrupper som väljer att bo i stugorna.

– Allt från barnfamiljer till äldre par och ungdomar som ska jobba som montörer och väljer att bo i en stuga istället för på hotell. Det blir ju faktiskt bra mycket billigare, säger Ingela Sigvardsson.

Therese Kling på Medskogssjöns camping i Ockelbo berättar att stuguthyrningen där dessutom startade ovanligt tidigt i år.

– Stuggästerna började komma två och en halv månad tidigare än normalt. Från slutet av april har stugorna varit fullbokade även mitt i veckorna, medan husvagnsplatserna går som bäst på helgerna, säger hon.

Där har stugpriserna legat relativt konstant under de senaste åren, trots att konsumentprisindex gått upp.

Christer Dahlström på Kungsgårdens camping tror att fler väljer att ställa husvagnen på grund av de höga bensinpriserna.

– Här är det färre som campar med husvagn medan uthyrningen av stugorna har ökat, säger han.