Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera års fängelse för koppleri

Tre och ett halvt års fängelse och en kvarts miljon kronor tagna i beslag.
Det blev straffet för den 60-årige man som organiserade en kedja av massagesalonger som erbjöd sexuella tjänster.
– Jag är mycket nöjd, säger Leif Görts, åklagare.

60-åringen ägnade en stor del av rättegången åt att svära sig fri från alla anklagelser. Förklaringarna var ibland långrandiga och fick domaren att tappa humöret.

I domen som kom i går visade Stockholms tingsrätt med stor tydlighet vad den tyckte om 60-åringens trovärdighet.

Straffet för aktiviteterna i fem sexsalonger i Stockholm och ytterligare en salong i Gävle, våldtäkt mot den förra hustruns minderåriga kusin och bokföringsbrott ledde till tre och ett halvt års fängelse.

Domaren bedömde att koppleribrottet ensamt motiverade ett års fängelse medan våldtäkten motiverade resten av straffet.

Dessutom lät tingsrätten förverka 240 000 kronor som polisen hittade i 60-åringens bankfack. Lagen om att förverka så kallat ”utbyte av brott” är ny. Att Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje kan bli prejudicerande.

– Det var mycket intressant. Nu ska vi ta ett initiativ från åklagarkammarens sida gentemot skattemyndigheten. I framtiden ska vi snabbt kunna ta fram alla uppgifter som behövs för att förverka pengar eller tillgångar från kriminella, säger Leif Görts.

Det var GD:s reporter Daniel Siksjös besök på massagesalongen i Gävle som blev startskottet för polisens utredning. Han spelade in samtalet med massösen på band. Erbjudandet att köpa sexuella tjänster hörs tydligt. Polisen inledde därefter spaning mot salongerna och gjorde även egna besök. En polisman fick smisk på stjärten och båda vittnade om att det såldes sexuella tjänster.

När sedan den hemliga telefonavlyssningen avslöjade att 60-åringen visste allt om vad som försiggick på hans salonger, att han sökte efter kvinnor som ville göra ”kungens skit”, det vill säga onanera åt kunderna, och att han satte in annonser i lokalpressen i Stockholm om ”nya tjejer”, var saken avgjord för tingsrätten som fällde honom för koppleri.

Hans 27-åriga flickvän dömdes för medhjälp till villkorlig dom.

En medhjälpare som 60-åringen pekade ut som lika delaktig i driften av salongerna som han själv friades däremot helt. Tingsrätten tyckte att de inspelade samtalen mellan de två snarast tydde på medhjälparen inte ville ha med 60-åringen att göra.

60-åringen var även åtalad för grov våldtäkt mot barn sedan han haft sex med flicka som var 13 eller 14 år vid tillfället. Men tingsrätten låter honom slippa undan med en fällande dom för våldtäkt av normalgraden.

Det förekom inget fysiskt våld och tingsrätten var osäker på hur många samlag det var fråga om. Den ganska milda bedömningen av barnvåldtäkten kan innebära att 60-åringen inte överklagar till hovrätten.