Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest sjuka i äldreomsorg

SANDVIKEN
Personalen inom äldreomsorgen har absolut flest sjukdagar per anställd i Sandvikens kommun.
Trots omfattande insatser med förebyggande arbete.

-Vi har inte sett effekten av vårt arbete än, säger socialchef Olle Westling.
Personalen är i dag sjuk omkring 14 procent av sin arbetstid.
Kommer man ner till tolv procent nästa år sparar förvaltningen mycket pengar.
-Vårt mål är att den tredje sjukveckan ska bort, det betyder en eller två miljoner kronor för oss, säger Olle Westling.
När personalen är sjuk måste vikarier tas in . Det är en stor utgift för socialkontoret som köpte vikarier för 33 miljoner kronor förra året.
I det pågående budgetarbetet har socialkontorets tre avdelningar redovisat stora underskott. Äldreomsorgen saknar 16,3 miljoner kronor. Handikappomsorgen 7,7 miljoner och Individ- och familjeomsorgen behöver 2,5 miljoner kronor för att kunna erbjuda samma service nästa år som man gjort i år.
Äldreomsorgen måste alltså spara mest. Och som Gefle Dagblad berättade om i går är Ängsbackens äldrecenter hotat av nedläggning. Andra sparåtgärder kan bli att stänga ett helt äldreboende. Vilket vill Olle Westling inte säga, men han förklarar att han berättar för personalen han träffar på de olika enheterna hur illa det ser ut.
Att stänga ett äldreboende tar minst ett halvår, och kan spara två miljoner första året. Därefter fyra miljoner kronor per år, enligt Olle Westling.
Han hoppas att kommunstyrelsen kommer att skjuta till en hel del pengar för att lindra sparkraven, men hur mycket det blir vågar han inte spekulera i.
När det gäller äldrecenters framtid är han relativt hoppfull.
-Jag har varit och uppvaktat Göranssonska stiftelsen. Det lät positivt, men något besked har jag inte fått, säger han och fortsätter:
-I våran prioritering ligger äldrecenter högt om vi bara får pengar.
Kommunens budgetarbete blir klart i slutet av oktober.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se