Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flexibel arbetsmarknad

Annons

Sätt en bortre gräns för hög arbetslöshetsersättning, skrev två ordförande i socialdemokraternas jobbrådslag, Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, in en debattartikel i Dagens Nyheter i mitten av juli. De flesta arbetslösa ska ha en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen även om det kräver betydande tillskott av skattemedel. Men för att motverka längre arbetslöshetsperioder måste det också finnas en gräns för hur länge högre inkomster ska vara försäkrade, tillägger Österberg och Astudillo.

Det är välgörande att socialdemokraterna erkänner att höga ersättningar utan bortre gräns utnyttjas, det vill säga att en arbetslös med ersättning hellre fortsätter med den - möjligen kompletterad med svartjobb - än att vederbörande söker sig ut på den reguljära arbetsmarknaden.

Den officiella inställningen behövs efter en period då samtliga trygghetsförsäkringar av socialdemokraterna ansågs omöjliga att förändra och då påståenden om att det förekom fusk avvisades med starka ord.

Attackerna mot regeringens arbetslinje baserar de båda s-debattörerna på tesen om flexicurity - trygghet för förändring. De menar att en EU-undersökning visat att svenskar och danskar är mest positiva till globaliseringen vilket skulle hänga samman med den nordiska modellen som alltså generellt gett trygg arbetslöshetsförsäkring, lägre a-kasseavgift och så vidare. Socialdemokraterna bör dock trampa vidare försiktigt eftersom det, som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anser, är avgörande hur Sverige klarar balansen mellan trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden. Det är långt ifrån säkert att socialdemokratin inför valet 2010 kan formulera ett arbetsmarknadsprogram som avsevärt skiljer sig från alliansens.

Österberg och Astudillo tar i artikeln avstånd från skarpare reformkrav på a-kassans område som krävdes av LO-kongressen, bland annat 90 procents ersättningsnivå. Socialdemokraterna förlorade valet på nonchalans för arbetsmarknadspolitiken och kritiken mot alliansens åtgärder har hittills varit obegränsade på alla håll och kanter. När det kommer till kritan betecknas dock till exempel LO:s krav som visioner.

För övrigt lägger Österberg och Astudillo för säkerhets skull in en tydlig brasklapp i sitt resonemang. För att motverka längre arbetslöshetsperioder när a-kasseersättningen höjs ”kan kontrollen av arbetssökandes aktivitet stärkas”...”en bättre kontroll av arbetssökandes vilja till arbete”.

GD 10 AUGUSTI 2008

Foto: HENRIK MONTGOMERY