Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flugfiskarens bästa tips

Tomas Lundqvist i Valbo är Gävles första instruktör för flugfiske med tvåhandsspö. I Sverige finns bara en till.
– Fördelen är att kunna anpassa sig efter fisken, säger han.

Annons

Under lågsäsong sitter många flugfiskare och knyter tafsar på sin kammare. När isen gått och vårsolen tittar fram tar de plats i vattnet igen. Men de riktigt inbitna låter inte ens snö och minusgrader stoppa dem.

Tomas Lundqvist i Valbo är en sådan. På vintern står han och tränar kast på ängen på sin baksida, med orange lina så att den syns mot snön.

Han har hållit på med flugfiske i 30 år. Efter två års utbildning blev han i höstas färdig tvåhandsinstruktör med licens av IFFF, International Federation of Fly Fishes. I Sverige finns bara en till sådan, Tomas barndomsvän och mentor Thomas Berggren.

– Skillnaden mellan ett enhandsspö och ett tvåhandsspö är att du kan drilla större fiskar med tyngre utrustning. Du når längre ut i älven och kan fiska med tunga sjunklinor, säger Tomas Lundqvist.

Flugfiske liknar ingen annan typ av fiske. Kastmomentet är en konst med spö, lina och kropp i harmoni. Tävlingar hålls i både precision och distans. De flesta som får napp släpper tillbaka fisken igen.

– Jag har nog inte behållit en fisk på fem år. Det här är naturvård också. Av princip äter jag inte odlad lax heller.

Flugfiske finns i hela världen. Även i Gävle är intresset stort. Det ökar hela tiden och blir allt vanligare bland kvinnor.

Lokalt finns bra tvåhandsflugfiske i Dalälven och Ljusnan. Tomas fiskar också i Norge och Skottland. Nu i januari börjar kurser i Bollnäs och Valbo.

– Jag lever för det här utanför jobbet. Drömmen vore att kunna livnära mig på det. Tack och lov har jag en förstående fru.

Han trodde att han skulle tröttna, men har upptäckt att intresset blivit allt roligare ju mer han lärt sig. När barnen flyttat hemifrån finns dessutom tid och slantar över åt intresset. Även på det personliga planet har flugfisket betytt mycket för Tomas.

– Äldsta dottern fick leukemi när hon var tre och vi befarade det värsta. Att fiska några timmar var mitt enda andningshål.

I filmen delar han med sig av sina bästa tips för ett lyckat kast.