Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flummiga och fyrkantiga arbetar ihop

UMEÅNaturvetare tycker att humanister är flummiga. Humanister tycker att naturvetare är fyrkantiga. Så lyder en av fördomarna.

Forskarna på BSC måste riva ner alla eventuella murar. Det är en förutsättning för att den utpräglat tvärvetenskapliga forskningen ska fungera. Forskare som traditionellt jobbar var för sig måste samarbeta för att kunna ta ett helhetsgrepp på problemet.
Jonas Sandlund och Eva J-son Lönn har helt olika bakgrund.
Jonas jobbade som sjukgymnast i sju år innan han började doktorera. Nu är han formellt inskriven på institutionen för idrottsmedicin men jobbar på BSC och har förlagt en stor del av sin forskning till Alfta Rehabcenter utanför Bollnäs.

Kronisk smärta
- Där har vi tillgång till ett stort antal patienter med kronisk smärta. Den gruppen är ett stort mysterium, därför är det intressant att gräva djupare för att förstå deras besvär, säger Jonas Sandlund.
Han har riktat in sig på patienter med smärtor i skuldra och nacke.
Syftet med testerna är att ta reda på om smärtan påverkar deras förmåga att kontrollera armarnas position - ett viktigt led i arbetet med att ta fram en rehabiliteringsmetod.
- Förhoppningen är att vi ska kunna bota de patienter som klassas som kroniskt sjuka, säger han.
Eva J-son Lönns forskning närmar sig belastningsskador från ett helt annat håll. Hon studerar mediernas rapportering om arbetsmiljöfrågor och förhållandet mellan journalister och forskare.

"Mer komlicerat än så"
- Traditionellt brukar man säga att relationen är som hund och katt, men min utgångspunkt var att det måste vara mer komplicerat än så, säger hon.
Under en begränsad tidsperiod läste hon sammanlagt 900 artiklar i dagspress. I vissa fall ringde hon upp journalisten och den omnämnda forskaren några dagar efter publiceringen.
- Jag ställde flera olika frågor. I de flesta fall var forskarna väldigt nöjda med rapporteringen, säger Eva J-son Lönn.

Svår balansgång
Kommunikationen med media är högintressant för en forskare, menar hon. Balansgången mellan att vara osynlig och att synas för mycket är svår.
- Jag vill skapa en förståelse för journalistikens villkor. Som forskare måste man vara medveten om vad det innebär att ge sig ut i medierna, säger hon.
ERIK WIKSTRÖM
Foto: ANDERS KARLSSON
Tvärvetenskap. Forskarna på Belastningsskadecentrum i Umeå närmar sig samma sak från vitt skilda håll. Jonas Sandlund gör tester på patienter med kronisk smärta i skuldrorna. Eva J-son Lönn studerar vetenskapsmännens relation till journalister.