Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygande start på Rally-SM på Gävletravet

Det var lite andra hästkrafter än normalt som intog Gävletravet på fredagskvällen.
Rally-SM fick en rivstart med den första korta och publikvänliga sträckan på inneplanen.
– Det här var förbaskat roligt, fick kvällens snabbaste förare Jerker Axelsson ur sig direkt efter målgången och bjöd på ett stort leende.

Bilarna startade två och två och det gav upphov till några spännande dueller. Den allra häftigaste kom i den största och snabbaste klassen där Trollhätteföraren Axelsson ställdes i en duell mot favorittippade VM-föraren P-G Andersson.

TV+TEXT: Rally-SM i Gävle – häng med när vi testar publiksträckan på Gävletravet

Det blev en kamp ända in över mållinjen och motorna vrålade rejält när Axelsson var 1,3 sekunder före i mål. Något han inte trodde på före start där P-G skulle vara ostoppbar.

– Bara ett maskinfel kan stoppa honom. Men tvåa det ska vi vara, sa han i en kommentar innan han kom till Gävle.

Det kan mycket väl bli så när förarna ska ut i skogen och köra de riktiga sträckorna under lördagen innan den hela avslutas på travet igen. Men det ska ju köras om det också...

– Det var kul att vinna just det här racet. Det trodde jag inte, sa Axelsson när rallyradion stack fram sin mikrofon innan bilarna lämnade för service vid gasklockorna.

Han behövde lite drygt två minuter att tillsammans med sin kartläsare Mattias Andersson köra de två varven. Trollehätteföraren har vunnit SM i trimmat fyrhjulsdrivet de senaste två åren tillsamans med kartläsaren Mattias Andersson och är som han själv säger första utmanare.

Publiken som fanns på plats gillade i alla fall den första duellen.

LÄS ÄVEN: Därför körs rally-SM i Gävle: "Sandvikens kommun vill inte stötta oss"

Motorintresserade från när och fjärran hade strömmat in och bjöds på en publikvänligt sträcka. En hel del saker som förarna inte är vana med ställde till det för en del. Att helt plötsligt ha någon bredvid sig på startlinjen är inte det enklaste. Lägg också till att starten var lurig där det inte gick att gasa på för mycket – då försvann fästet under däcken. Även ute på banan i övrigt var det riktigt halt.

– Jag kom iväg lite segt och jag var väl inte helt nöjd med någon kurva heller. Men själva tävlingsformen var riktigt häftig med publiken så nära på läktaren, sa Axelsson.

Han och resten av de 67 startade får chansen att göra om det igen på lördagseftermiddagen. Då ska säsongens första SM-rally avgöras. Blir det en sekundstrid kan det bli riktigt häftigt.

KRÖNIKA: "Jag går i depå vid Gasklockorna – där SM-rallyt börjar och slutar"

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

https://itunes.apple.com/se/app/gd.se/id1041985551?l=en&mt=8

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

https://play.google.com/store/apps/details?id=se.mittmedia.blackcap.gd

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

https://itunes.apple.com/se/app/arbetarbladet.se/id1041969146?l=en&mt=8

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)

https://play.google.com/store/apps/details?id=se.mittmedia.blackcap.ab&hl=sv

■■ Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!