Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Flyktingar ska kunna söka asyl från sina hemländer"

Gävlebon Therese Hedberg Lundblad, ett av 20 ombud från Gävleborg som just nu befinner sig på Centerpartiets stämma i Karlstad.

Centerpartiet har just nu lägre opinionssiffror än någonsin så här nära ett val. Ni ligger under riksdagsspärren. Vad tror du är orsaken?

– Vi har varit dåliga på att få ut vad Centerpartiet står för och blivit någon form av mellanmjölksparti. Men det har vi nu på de senaste stämmorna försökt vässa.

Hur ska ni lyckas vända den nedåtgående trenden?

– Jag är miljöteknolog så det är svårt att svara något annat än att vi måste bli bättre på miljöfrågor. Det är tråkigt att vi inte varit det tydliga miljöalternativet inom alliansen.

Hur ska ni lyckas ta upp den kampen med Miljöpartiet?

– Vi har lite olika syn på miljöpolitik. Centerpartiet vill exempelvis inte skuldbeskatta bilar. Jag tror att det vore bättre att utveckla EU:s handel med utsläppsrätter.

Ett omstritt förslag som stämman ställt sig bakom är att flyktingar som söker asyl i Sverige ska kunna göra det från svenska ambassader i sina hemländer. Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är fint. Många människor tar sig i dag till Sverige genom människosmuggling. Det vore mycket bättre om de kunde söka asyl direkt i sina hemländer.

Partistämman pågår till söndag. Vilken fråga har varit intressantast hittills?

– Diskussionerna om att makten ska ligga närmare folket. Det tror jag är viktigt eftersom Sverige ser så olika ut på olika platser.